Tervező: Szigeti Szilvia

Hatodik alkalommal nyílt meg a TEXHIBITION című kiállítás, amely legfontosabb célja idén sem más, mint felhívni a figyelmet a hazai textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A mostani válogatásban 21 hazai dizájner újdonságai mellett a finn Marimekko egyik sztártervezője, Erja Hirvi munkái is megtekinthetők a kiállítás immár hagyományos helyszínén, a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A Szigeti Szilvia textiltervező által életre hívott TEXHIBITION keretében az eltelt hat évben több mint 50 textiltervező közel 200 különféle minta- és színvariációból álló prototípuskollekciójában gyönyörködhettünk, amelyek elkészítésében jó néhány textilgyártó működött közre.

Ahogy a korábbi években, úgy most is elmondható, hogy a különféle stílusirányzatok mentén dolgozó textiltervező iparművészek – jacquard és nyüstös szövéssel, transzfer és digitális nyomással készülő – lakástextiliái mellett egyedi alkotások is helyet kaptak a kiállításon. A tárlat anyagának összeállításában mindezeken túl már a kezdetektől fontos szempont, hogy több generáció is képviseltesse magát, ezért a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben 4-5 pályakezdő fiatal dizájner is meghívást kap a részvételre.

Tervező: Regős Anna

Az idei válogatásban 21 hazai alkotó munkái láthatók, amelyek közt olyan művek is újra megtekinthetők, mint Zimonyi Gwendolin 3D-animációval készült innovatív munkája és videóanimációja, amely a tavalyi Határtalan Design kiállítás textil kategóriájának díjnyertes alkotása.

A TEXHIBITION minden évben külföldi alkotókat is meghív; idén a finn Erja Hirvi, a világhírű Marimekko egyik tervezője a vendégkiállító. A dizájner munkáinak meghatározó eleme a természethez fűződő rendkívül szoros kapcsolat, de sokszor merít ihletet utazásai során is. Látványos munkáit dekoratív, nagyvonalú grafikák, humor, valamint élénk színhasználat, máskor ennek ellenkezője, finom és visszafogott tónusok jellemzik.

Tervező: Erja Hirvi

A kiállításhoz koncertek, szakmai előadások és tárlatvezetések is kapcsolódnak. A részletes programról az alábbi linkekre kattintva olvashatnak bővebben:
http://fuga.org.hu/
https://design-without-borders.eu/

FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest
2022. január 22-ig