Vaskulcs, 12-13. század. Fotó: Keppel Ákos

A BTM Vármúzeum immár hatodik éve mutatja be a főváros területéről előkerült legszebb középkori leleteket, amelyeket a régészek az előző év ásatásain fedeztek fel. A frissen restaurált, még tudományos feldolgozásra váró tárgyak az Árpád-kortól a török hódoltság végéig adnak változatos képet a Budapest területén egykor élt emberek mindennapjairól. Az igazi régészeti kalandra hívó kiállítás nagyszerű program az egész családnak, ahol a résztvevők nemcsak egy különleges élménnyel lehetnek gazdagabbak, hanem a felfedezés végén valódi ajándékokkal is.

A múzeum a kiállított leletek mellett igyekszik minden évben valami különlegeset nyújtani a látogatóknak. Míg tavaly a leletek előkerülésének körülményei és a múzeumon belüli útjuk volt fókuszban, idén egy történelmi kalandjáték résztvevőjeként három történeten keresztül (három jellegzetes korabeli figura egyikének bőrébe bújva) léphetnek be az érdeklődők a középkor világába, így ismerve meg a mindennapi élet tárgyait, az ásatások reprezentatív leletanyagát, valamint a középkori élet érdekes mozzanatait.

Fotó: Keppel Ákos

Az új kiállítási koncepció arra készteti a látogatókat, hogy a három középkori karakter életútját, felemelkedését követve haladjanak állomásról állomásra a középkori királyi palota tereit bebarangolva. Az így sokszorosára megnövelt „kiállítótér” alkalmat ad a magyar középkor egyik legfontosabb helyszínének megismerésére, valamint egy felfedezőjátékra, amelynek során a résztvevők maguk is lovaggá, szerzetessé vagy budai polgárrá válhatnak. A középkorban elég ritkán akadt példa a társadalmi felemelkedésre, de itt találékonysággal, vitézséggel, egyházi szolgálattal vagy éppen élelmességgel erre is lehetőség van.

Szarvasmarhacsont műhelyhulladék, 15. század. Fotó: Keppel Ákos

Természetesen érdekes kiállítási tárgyakból sincs hiány, az út során megnézhetik, hogy például milyen középkori talpas poharak kerültek elő a Dísz téri kútból, hogy fest egy Árpád-kori, igen jó állapotban megmaradt vaskapa, de egy 15. századi csontfaragó (rózsafüzérkészítő) műhely hulladékait is megtekinthetik.

Képek forrása: Budapesti Történeti Múzeum

Középpontban a középkor – Kaland, játék, régészet
Időszaki régészeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeumban
2022. május 15-ig