Daróczi Csaba: Fabarlang

A Varázslatos Magyarország 2022-es pályázati évadának legszebb természetfotói között sétálhatnak azok, akik ellátogatnak a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki tárlatára. A kiállítás május 4-ig tekinthető meg a múzeumban, majd az év során az ország több kis- és nagyvárosában (például Gödöllőn, Debrecenben és Mosonmagyaróváron) is találkozhatnak vele az érdeklődők.

„Gyönyörködjön az ország legsikeresebb természetfotósainak képeiben, és ismerje meg nemzeti parkjaink varázslatos világát” – invitálja a kiállítás meghívója a látogatókat. S valóban, ezen a tárlaton csak gyönyörködni lehet, hiszen a Varázslatos Magyarország (VM) tavalyi pályázatának legszebb képei várják a Nemezti Múzeum Pulszky-termében az érdeklődőket.

A VM első meghirdetetett pályázata óta 14 év telt el, ez idő alatt több ezer természetfotós több mint negyvenezer fotóval mérettette meg magát. Az ország egyik legizgalmasabb és legrangosabb fotópályázatán a fotósok kilenc hónapon át versenyeznek egymással, az év minden szakában kint vannak és fotóznak a természetben, majd munkáik legjavát bemutatva egy szakmai zsűri dönt arról, hogy az adott évben kik kerülhetnek a fotós ranglista élére.

Kaszás Norbert: Különc

A VM ugyanakkor küldetésének tekinti azt is, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti értékeire, s ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Ezen indíttatásból a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával 2021-ben megalapította A magyar természetfotó nagydíját. A díjat és az azzal járó Arany Daru szobrot a 2022-es pályázati évre Daróczi Csaba nyerte el, a második helyezett Kaszás Norbert, a harmadik pedig Kocsis Ferenc lett.

A kiállításon a látogatók megtekinthetik az első három helyezett portfólióját, valamint a különböző pályázati kategóriák (A Varázslatos Magyarország madarai, Ember a természetben, Mozgásban a természet, stb.) győzteseinek képeit. A tárlat továbbá kiegészül egy reprezentatív válogatással is, amely az ország tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát tárja elénk: gyönyörű tájképeket, az állatok mindennapi életének békés vagy feszültségtől izzó pillanatait, valamint művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról. A képek címeit is érdemes mindig elolvasni, ezek ugyanis általában nemcsak rendkívül találóak, de legtöbbször igen szellemesek is.

A tárlat a Nemzeti Múzeum után Gödöllőre utazik, ahol a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál keretében (május 8-22.) várja az érdeklődőket.

A kiállítás további helyszínei a következők:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest 
2023. május 22. – július 9. – Múzeumok Éjszakája: június 24. 

Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest
2023. július 10. – augusztus 18.

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál  
2023. augusztus 18. – szeptember 16.

K16 Kortárs Galéria, Vác
2023. szeptember 17. – október 17.

Flesch Központ – a Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár 
2023. október 18. – november 15. 

Evosoft Hugary Kft., Infopark
2023. november 17. – 2024. február 28.