Az Albertina idén tavasszal két fontos évfordulót is kiállítással ünnepel. Az egyiket Pablo Picasso halálának 50. évfordulója, míg a másikat Alex Katz 95. születésnapja alkalmából rendezik.

Az Albertina számos Picasso-képet mondhat magáénak a művész pályafutásának valamennyi korszakából: az 1902-es The Sleepy Drinker című, a kék korszakban festett alkotástól a második világháború alatt vagy utána, annak hatására készült remekműveken át egészen azokig a grafikai nyomataiig, amelyek az élet mulandóságával való küszködéséről tanúskodnak. A kiállításon Picasso több mint hetven alkotása látható.

Alex Katz világa pedig a tengeren túlra viszi a látogatókat. Ma ő az amerikai kortárs művészet egyik legnagyobb alakja, valamint az úgynevezett „cool painting” feltalálója, s mindezt úgy sikerült elérnie, hogy igazából csak hetvenéves kora után lett ismert. Katzot a New Yorki-i elit festőjének is szokták nevezni, képei mindig rekordáron, villámgyorsan kelnek el. 2004-ben a világon először éppen az Albertina rendezte meg az első nagyszabású kiállítását, ma pedig már itt található Európa legnagyobb Katz-gyűjteménye (több alkotást éppen a művész ajándékozta a múzeumnak).

Albertina, Bécs
Picasso: június 18-ig
Alex Katz – Cool Painting: június 4-ig