Szabó Barnabás: A sorompó még lent, 1989

Már csak jövő hét vasárnapig látogatható a Capa Központ Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című kiállítása. A sokszor megrázó erejű képeken feltűnnek az elmúlt négy évtized fontos közéleti szereplői, ismert és ismeretlen hősei, háborúi, problémái, drámái, de természetesen vannak vidám perceket, sportsikereket, természeti szépségeket megörökítő képek is, hiszen szerencsére bőven volt okunk mosolyogni is.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás idén 40 éves, amelynek kapcsán a Capa Központ egy átfogó kiállítással tiszteleg a kerek évforduló előtt. Az első hivatalos Sajtófotó Kiállítást 1982-ben rendezték meg az 1981-es pályázatra beadott művekből a Műegyetem R-Klubjában. Az évről évre egyre több látogatót vonzó esemény helyszínei folyamatosan változtak: volt kiállítás a Budapesti Kongresszusi Központban, a Néprajzi Múzeumban, a Nemzeti Múzeumban és a Müpában is. A Capa Központ 2014 óta fogadja be – szakmai partnerként és egyik fő támogatóként – a magyar dokumentarista fotósok legjobbjainak évente megrendezett seregszemléjét. Ezt a hagyományt idén – a negyven éves évforduló kapcsán rendezett tárlat miatt – az árnyalja, hogy most a 2021-es év fotóiból rendezett tárlat, vagyis a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott képei nem a Capában, hanem a Nemzeti Múzeumban várják Önöket.

Krista Gábor: Csepel, 1988 © Krista Gábor/Magyar Sajtófotó

„Felemelő feladat volt az utóbbi negyven év legjobb sajtófotóiból válogatni. Újra átéltem pályám minden szakaszát a MÚOSZ által évente meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött képek közt: végignéztem fiatalkori példaképeim fotóit, majd kortársaim és a magam képei következtek, láttam bejelentkezni és megerősödni a mai középgenerációt és már itt vannak a legfiatalabbak is. Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa.” – olvasni Bánkuti András kurátor szavait a Capa Központ ismertetőjében.

Sok minden változott az elmúlt negyven évben (elég, ha csak a fényképezőgépekre gondolunk, amelyekkel a fotóriporterek dolgoztak), egyvalami azonban állandó, legyen bármilyen évtized, tehetséges és munkájuk iránt elkötelezett fotósokból szerencsére ma sincs hiány. A Capa Központ kiállításán összesen 123 fotográfustól tekinthetők meg képek, emellett külön tárlókban láthatók az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékek és a fotóriporteri munka kellékei.

Teknős Miklós: Plakátragasztó, 1999 © Teknős Miklós/Magyar Sajtófotó

A kiállításon a képeket időrendi sorrendben, évenkénti bontásban láthatják az érdeklődők. Az első fotók az 1981-es dorogi rockfesztiválon, az utolsók a háború sújtotta Ukrajnában készültek. A válogatás a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutatja, és csak olyan művek szerepelnek, amelyek részt vettek az elmúlt évek Magyar Sajtófotó Pályázatain.

A képeket végignézve újra felidézhetik a múlt ikonikus eseményeit, köztük a délszláv háború szörnyűségeit, a vörösiszap-katasztrófát, a magyar határnyitást a kelet-németek előtt, Göncz Árpád köztársasági elnökké avatását, Margaret Thatcher vagy II. János Pál pápa magyarországi látogatását, az első Magyarország Szépe versenyt, az Aranykéz utcai robbantást, az MTV-székház ostromát, a Malév utolsó napjainak szomorúságát, vagy olyan sportsikereket, mint amikor magyar vízilabdázóink megnyerték az első olimpiai aranyérmüket. A fotókon ott vannak az egykori, éppen bezárni készülő Marc Cipőgyár női dolgozói, az ózdi acélváros 1989-ből vagy a kalocsai fegyház női fogvatartottjai. Láthatják, amint egy kisfiú boldogan vigyorog a Keleti pályaudvar egyik indulásra kész vonatán, megnézhetik, hogyan nyaral egy autószerelő édesanyjával, vagy hogyan várja egy juhász beteg kiskutyájához az állatorvost.

Markovics Ferenc: Egy élet a vastüdőben, 2000 © Markovics Ferenc/Magyar Sajtófotó

Nagyon sok fontos emlék és persze élmény várja itt a látogatókat, azt is mondhatnánk, hogy ez a tárlat amolyan képes történelemkönyv, amiben mindenki meg fogja találni kedvenc történetét.

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból
Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2022.
május 29-ig – Hamarosan zár!

40. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Magyar Nemzeti Múzeum
2022.
május 29-ig – Hamarosan zár!