Sebastiano Ricci: Betsabe a fürdőben, 1724. Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

A múzeum ún. Barokk (városligeti) szárnyának műemléki munkálatai során eddig mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek. A most megnyílt, az épület második emeletén található állandó kiállításon a látogató átfogó képet kaphat a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat.

 Francisco de Goya y Lucientes: A korsós lány, 1808–1812 között. Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

A kiállítás első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag. Az egység címe: Spanyolország művészete a 18-19. századbanFrancisco de Goya; itt láthatók többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, A korsós lány és Bermudezné portréja című alkotásai. A terem második felébe a francia rokokó anyag legszebb darabjait helyezték el. Az egység címe: Kellem, szellem, jellem  A francia festészet a 18. században. Itt mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásaival találkozhat a közönség.

A következő kiállítási egység első része a Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig címet viseli, ahol többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron művei láthatók. A terem második részének műtárgyai pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bologna, Róma, Nápoly és Lombardia művészetébe nyújt bepillantást. Az egység címe: A rokokótól a realizmusig – A 18. századi itáliai festészet irányzatai. Itt látható Giuseppe Maria Crespi: Parasztcsalád, Giuseppe Ghezzi: Pygmalion és Fra Vittore Ghislandi: Fiatal festő portréja című alkotása is.

Canaletto: A zsilip Dolónál, 1763. Kép forrása: Szépművészeti Múzeum

A tárlat következő része a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményből nyújt válogatást. Az egység címe: Tiepolo Velencéje – A velencei settecento művészete. Itt olyan művekkel találkozhatnak, mint Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család vagy Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festménye. A terem második felében, és egyben a kiállítás utolsó egységében a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép gyűjteményéből láthatnak egy szép válogatást, ez az egység az Európai tájak és városok a 18. században címet viseli. Ebben a kiállításrészben a legfontosabb művek Bernardo Bellotto Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto A zsilip Dolónál című alkotása.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is!