Tervező: Szigeti Szilvia (részlet)

Milyen színekkel, formákkal, anyagokkal és technikákkal dolgozik egy kortárs textilművész?  Miből merít inspirációt egy hazai vagy egy külföldi tervező? S vajon milyen régi és új trendek éreztetik legjobban hatásukat ebben a nagy hagyományokkal rendelkező művészeti ágban 2020-ban? Többek közt ezekre ad választ az V. Texhibition-kiállítás, amelynek immár negyedszer ad otthont a FUGA Budapesti Építészeti Központ. Az idei évi válogatásban magyar, svájci és szlovák művészek munkái várják az érdeklődőket.

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre önálló kiállításként a Texhibition, melyet még 2015-ben azzal a szándékkal indított el Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező, hogy felhívja a figyelmet egy korábban itthon vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a magyar textilipar történetére. A tárlat – mely a nagy sikerű Határtalan design című kiállítássorozat társrendezvénye is egyben – a korábbi évekhez hasonlóan az ipari körülmények között előállított munkák mellett egyedi, saját kivitelezésű lakástextileket is bemutat.

Tervező: Regős Anna (Fotó: Regős Bence)

A textilek ősidők óta fontos szerepet töltenek be életünkben. Ahogy az a kiállítás online megnyitóján is elhangzott: „Nélkülük nem tudnánk elképzelni a mindennapjainkat. A textilek megszépítik a környezetünket, erőt adnak, miközben stílust, ízlést teremtenek…” Ezt hivatott közvetíteni a Texhibition-projekt is, melynek sikerét jól mutatja, hogy öt év alatt közel 60 dizájner és több gyártó vett részt benne. A kiállításokon a különböző generációkhoz és stílusirányzatokhoz tartozó iparművészek által tervezett jacquard, nyüstös, transzfer és digitális nyomással készült lakástextilek mindig érdekes lenyomatát adják annak, hogy hol is tart jelenleg a szakma. Érdekesség, hogy a gyártói együttműködésekben létrejött, a kiállításon is látható prototípuskollekciót a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatják, így teremtve lehetőséget akár a további értékesítésre, akár gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatok építésére.

Ahogy a Határtalan design, úgy a Texhibition esetében is hagyomány, hogy a magyar tervezők mellett minden évben külföldi szakemberek is bemutatkoznak. Idén a géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci művész, Cécile Feilchenfeldt alkotásait, valamint a pozsonyi Academy of Fine Art and Design (VSVU) Textil Tanszékén frissen diplomázott két szlovák tervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből a Lénárd Kft. által megvalósított textiljeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Tervező: Cécile Feilchenfeldt (Fotó: Aurélie Cenno)

A Texhibition magyar kiállítói: Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka Lőrincz V Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia és Vető Márta.

A kiállítás online galériája (és a megnyitón készült videó) a nagyközönség számára az alábbi linkeken érhető el:

A tárlat megtekintésére ugyanakkor – előzetes regisztrációval, a járványügyi intézkedéseket betartva – személyesen is lehetőségük van, ennek mikéntjéről kérjük, a galéria honlapján található elérhetőségeken tájékozódjanak.

A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről szintén a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design kiállítás honlapján tájékozódhatnak.

V. Texhibition
FUGA Budapesti Építészeti Központ
http://fuga.org.hu/
2021. január 10-ig