Orr Máté: Tükröm, tükröm, 2020, olaj, akril, vászon, 120×170 cm
Forrás: Várfok Galéria

A Várfok utca már évtizedek óta a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb budai helyszíneként van számon tartva, nem véletlenül. Magyarországon 1990-ben, a rendszerváltás után az elsők között alapított kereskedelmi galéria mind a mai napig aktív szereplője és alakítója a hazai művészeti közegnek. Harminc évvel ezelőtt a galériát az alapító, Szalóky Károly a Várfok utca elején egy szenespincéből kialakított szuterénben, a mai Várfok Project Roomban, indította útjára. A galéria a későbbi években – számtalan fejlesztést, átalakulást követően – települt át a jelenlegi helyére, amitől kezdve még több egymással párhuzamosan futó kiállításnak is otthont adhatott.

A Várfok Galéria idén ünnepli fennállásának 30. jubileumát, amely alkalomból egy rendkívüli válogatással jelentkezik a több generációt felölelő, sokszínű művészkörétől. A Legek címre keresztelt tárlat a galériától megszokottan játékos és önreflektív módon mutatja be a „Leg”-különbözőbb kategóriák és minőségek éllovasait.

 „A legkisebb és a legnagyobb kép, a legtöbbet publikált, a legújabb alkotás, a legrészletgazdagabb, a legtovább készült, a legvörösebb, a legértékesebb…”

Korniss Péter: Anya és bubája, 1973, brómezüst zselatin nagyítás, 60×46 cm
Forrás: Várfok Galéria

Ez a koncepciózus kiállítási terv a Galéria több mint 1800 művet számláló raktárából válogatva került megvalósításra. A látogatók újra a kiállítótérben üdvözölhetik Korniss Péter Anya és bubája című emblematikus fotóját, ugyanakkor első alkalommal tekinthetik meg Orr Máté legfrissebb vanitas témájú Tükröm, tükröm című festményét. Továbbá kiállításra került több nagy klasszikus is, úgymint Françoise Gilot legnagyobb galériabeli festménye vagy Rozsda Endre A kékszakállú herceg vára című mesterműve.

Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára, 1965-79, olaj, vászon, 130×162 cm
Forrás: Várfok Galéria
  

A fő tárlatot a kabinettben megrendezett A legkisebbek szekciója teszi teljessé.

A kiállított képek némelyike, a korábbi tárlatok vizualitásához illeszkedve egy színes kiemelést is kapott, ezzel egységet teremtve az eltérő stílusok, méretek és médiumok sokféleségében.

A kiállításon szereplő munkák között a látogató igazán otthonosan érezheti magát, hiszen a művek nagyrészével, ugyan más-más kontextusban, már találkozhatott a galéria falain belül, mégis ebben az új együttállásban a frissesség és ismerősség egyidejű jelenlétét először tapasztalhatja meg.

A Legek – Várfok 30
Várfok Galéria, Budapest
2021. január 16-ig

(A járványügyi helyzetre való tekintettel a kiállítás a Várfok Galéria megszokott nyitvatartása mellett létszámkorlátozással látogatható.)