Új kiállítótérrel büszkélkedhet Budapest, júniusban ugyanis William Kentridge Lágyabban játszd a táncot (2015) című videóinstallációjával megnyitotta kapuit a Városliget legújabb kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér. Magyarországon a nagyközönségnek első alkalommal mutatkozik be a mű, amely a Szépművészeti Múzeum nemzetközi kortárs gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja.

Az új kiállítóhelyet az 1885-ben eredetileg Műcsarnoknak épült, s a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában alakították ki. A NEO küldetése, hogy – hasonlóan a londoni Kensington Gardens parkban lévő Serpentine Galleryhez – a világ legjelentősebb kortárs képzőművészeit bemutató kiállítótere legyen Budapestnek, elhelyezkedésében, megjelenésében és funkciójában is. A Városliget Zrt. szervezeti keretei között és a Szépművészeti Múzeum szakmai mentorálásával működő NEO a Szépművészeti Múzeummal, a Műcsarnokkal és a rövidesen felépülő Új Nemzeti Galériával együtt az egyedülálló és sokszínű, parkba ágyazott képzőművészeti intézményegyüttes fontos, egyedi küldetésű eleme.

A dél-afrikai származású William Kentridge napjaink legismertebb kortárs művészei közé tartozik. 2009-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, animációs filmjei, installációi, rajzai sajátos nyelven érintenek társadalmi-politikai kérdéseket és traumákat, művei a világ legjelentősebb köz- és magángyűjteményeinek becses darabjai. A Lágyabban játszd a táncot című videoinstalláció a művész összegző igényű, monumentális alkotása, az egész kentridge-i életmű egyik kulcsműve: a videóinstalláció embersziluettek véget nem érő vonulását ábrázolja egy sivár tájban. Az andalító zenére táncoló árnyalakok az antik reliefek motívumfűzésével, a diadalmeneteket ábrázoló fametszetek ikonográfiájával és a danse macabre hagyományával is asszociálhatók, ugyanakkor a festészet- és filozófiatörténet régi toposzát, a vetett árnyékot is új kontextusba helyezik. A mű címe Paul Celan Halálfúgájának egyik sorát idézi („lágyabban játszd a halált”), és ezáltal traumatikus tartalmakkal telítődik, a pusztulás, a száműzetés, a folytonos vándorlás, az egzisztenciális szorongás minden korszakban másképp aktuális tapasztalatát előhívva.

A Millennium Házában kialakított 350 négyzetméteres kiállítótér lehetőséget ad a kortárs művek és installációk széles spektrumának bemutatására. A NEO célja, hogy aktív szakmai együttműködést alakítson ki művészeti felsőoktatási intézményekkel is.

William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot
NEO Kortárs Művészeti Tér (Millennium Háza), Budapest
2022. október 2-ig