A Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabára hozta azt az élményt, amiért minden évben emberek ezrei utaznak Kínába. A kiállítási szenzáció nem más, mint az első kínai császár, Csin-si Huang-ti sírjának terrakotta katonái – pontosabban azok életmű másolatai –, amelyek október végéig várják az érdeklődőket.

Az évszázad régészeti felfedezésének is nevezett terrakotta hadseregre (jobban mondva először néhány agyagdarabra) 1974-ben talált rá a kínai Lintung falu határában dolgozó néhány helyi földműves kútásás közben. Akkoriban még az ásatást nem sokkal megkezdő régészek sem gondolták, hogy mintegy 8000 harcost, lovat, illetve fegyverek tízezreit rejti a föld. A feltárás helyszíne és az ott kialakított múzeum ma Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége.

A katonák az első kínai császár, Csin-si Huang-ti (ur. Kr. e. 247-210) sírját őrizték. Érdekesség, hogy a különböző csapategységekhez tartozó harcosok mind-mind egyéni vonásokkal rendelkeznek, vagyis nincs közöttük két egyforma. Föld alatti küldetésük pedig nem volt más, mint hogy védelmezzék császárukat a túlvilágon. További különös tény, hogy az uralkodó több mint 2000 éve háborítatlan és valószínűleg rengeteg halálos csapdát rejtő sírját még nem tárták fel, pedig a régészek pontosan tudják, hogy hol található. Ennek oka az, hogy a kínai kormány fél addig megbolygatni a sírt, amíg nem biztosak benne, hogy nem okoznak vele helyrehozhatatlan károkat.

A békéscsabai kiállítás során a hazai látogatók betekintést nyerhetnek az első kínai császár életébe, a korabeli országegyesítési folyamatba, amelynek révén Csin-si Huang-ti, legyőzve ellenfeleit, Kína egyeduralkodójává vált. Bár sokáig, mint rengeteg ember halálát okozó zsarnok császárt emlegették a történelemkönyvek, mára a róla kialakult kép jóval árnyaltabb. Tagadhatatlan érdeme, hogy reformjaival ő teremtette meg Kína alapjait, valamint uralkodása alatt egységesült a nyelv, az írás, a mértékegységek és a pénznem is. 

A kiállításon magukat az agyagkatonákat az egyenesen Csian tartományból érkezett, összesen 47 darab élet- és anyaghű másolat reprezentálja, amelyek súlya 150-180 kilogramm között mozog, de a lovaké eléri a 600 kilogrammot is. A sírban több harci kocsit is feltártak a régészek, a kiállításon két modell segít megismerni az ókori Kína „tankjait”.

Terrakotta hadsereg. Az első császár üzenete
Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba
2022. október 30-ig