A Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek használatára kiírt pályázat nyertesei mutatkoznak be legújabb munkáikkal az Égen, földön című tárlat keretében a MANK Galériában. A még egy hétig látható kiállításon összesen tíz alkotó munkái várják az érdeklődőket.

A művésztelepet 1926-ban azzal a céllal alapították, hogy a nagybányai hagyományokat, Erdély elcsatolása után, továbbra is magyar területen folytathassák. Akkortájt a Pagonyban kialakított műtermek helyére 1972-ben tizenkét, kialakításukból adódóan kizárólag nyáron használható, épületeket emeltek. Mára már ezeket – a 2013-ban végzett újabb felújításokat követően – teljesen modernizált állapotban vehetik három évre használatba a pályázatot elnyerő művészek.

Mind a tíz, tárlaton bemutatott művész önálló képi világgal és látásmóddal rendelkezik, amelyek egymás mellé helyezésével tanúi lehetünk a tradíció és modernség, a hagyomány és újszerűség egyidejű jelenlétének.

A különböző művészgenerációkhoz tartozó alkotók között egyaránt szerepelnek már komoly életművel rendelkezők és a középgeneráció képviselői, valamint a pályájuk elején járó, azt következetesen építő művészek is.

A kiállítás során különálló szekciót alkotnak a geometrikus, tiszta színekből és formákból építkező festmények (Aknay János, Bereznai Péter, Horváth Lóczi Judit), amelyek fegyelmezett megszerkesztettsége a terem átellenes falán elhelyezett gesztusokból és átmenetekből álló képeken is visszaköszönni látszik (Buhály József, Martin Henrik, Baksai József).

A tárlat sokszínűségét növelik azok a figurális, sokszor képzeletbeli elemekkel operáló festmények (Csáki Róbert, Bánföldi Zoltán, Knyihár Amarilla), amelyek sajátos formanyelvükkel és stílusokkal képesek figyelmünket a valóságból távoli, köztes vagy éppen nem létező helyek felé irányítani. A természet mint egyetemes metafora szintén több képen (Krizbai Sándor) visszatérő elemként szerepel. A művésztelep irigylésre méltó természeti adottságaival, hatalmas kertjével és fáival igazán ideális helyszíne nemcsak a nyugodt és kiegyensúlyozott alkotói munkának, de a tájfestészeti hagyományok kiélésének is.

Képek forrása: MANK Galéria, Artkalauz

ÉGEN, FÖLDÖN
A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak csoportos kiállítása
MANK Galéria, Szentendre
2020. október 22-ig