Esther Horvath alkotása (Környezet kategória, 1. díj)

Ha ősz, akkor World Press Photo kiállítás, amely immár harmadik alkalommal látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A rangos fotószemle története 1955-ben vette kezdetét egy holland fotósok által kezdeményezett nemzetközi versennyel.  Az elmúlt évtizedekben a World Press Photo az egyik legjelentősebb és legnagyobb publicitással rendelkező sajtófotógráfiai mustrává avanzsálódott. A verseny célkitűzése a fotósok és az általuk feldolgozott témák minél szélesebb körben való megismertetésén túl a műfaj nélkülözhetetlen feltételeinek, mint a szólásszabadság, az információszabadság és a sajtószabadság védelme.

Az idei, világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás 151 felvételt tartalmaz, ami a zsűri által mintegy 74000 fotóból került kiválasztásra. A benevezett képeket a fotós világ neves szakembereiből álló, évről évre újraalakuló, zsűri bírálja el. A versenyen különböző kategóriákban, témakörökben lehet pályázni: portré, sport, környezet, természet stb. Az elbírálás legfontosabb kitételeként a pályaműnek „pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivalóval kell rendelkeznie a világról”. Ez a közvetítői funkció az utóbbi időben javarészt tragédiák soráról, így háborús övezetekről, konfliktusokról, valamint egyéni és kollektív küzdelmekről való híradásra és bemutatására korlátozódott.

A World Press Photo kiállításain szereplő fotók az esztétikum legmagasabb fokán, hitelesen számolnak be olyan eseményekről, történésekről, amelyekről máskülönben tudomást sem szereznénk. A tárlat sajátossága az a kettősség, amely során egyszerre képes drámai hatást kifejteni és ugyanakkor gyönyörködtetni is a látottakban. A fotótablók termenkénti gyors egymásutánisága rövid időn belül szembesülni kényszerít minket nemcsak a körülöttünk lévő világgal, hanem saját helyzetünkkel is.

A termek között sétálva külön öröm Esther Horvath nevét felfedezni, aki a környezet kategóriában az Északi-sarkvidéken készített fotójával az első helyezést érte el.

A World Press Photo idei díjazott alkotásait a Magyar Nemzeti Múzeumban október végéig kísérő kiállításokkal kiegészülve tekintheti meg a közönség.

World Press Photo Kiállítás 2020
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2020. október 25-ig