Oleg Kulik: Gyors modellezés/Quick Modeling (Forrás: Art Market Budapest)

Immár 10. alkalommal nyílik meg Budapesten a régió vezető művészeti vására, az Art Market Budapest. Az október 22-én kezdődő, négynapos művészeti seregszemle ezúttal kiemelten Magyarország kortárs képzőművészetét középpontba helyező művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris Parkba.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és különleges célkitűzésekkel nyílik meg csütörtökön Közép- és Kelet-Európa első számú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vására Budapesten. Az Art Market Budapest az elmúlt évtizedben több száz nemzetközi kiállítót látott vendégül 5 kontinens közel 50 országából, ám idén elsősorban a vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet támogatása kerül a középpontba, kihagyhatatlan lehetőséget kínálva így arra is, hogy a művészet szerelmesei és pártolói jobban megismerhessék a magyar alkotók munkáit.

A vásár igazi különlegessége, hogy olyan budapesti és vidéki galériák is bemutatkoznak idén, amelyek még soha, vagy meglehetősen régen szerepeltek a kiállítók között. A húsznál is több hazai kereskedelmi galéria által képviselt, a piacon már bevezetett és jól ismert művész mellett a fiatalabb alkotói generáció szintén képviselteti magát. Láthatóak lesznek például képzőművészeti egyetemeink válogatásai, köztük a Derkovits Ösztöndíjasok és a Fiatal Fotóművészek Szövetségének munkái. Különleges szakmai csemege a Kortárs Galériák Egyesülete által létrehozott központi kiállítási stand, amelyben az Egyesülethez tartozó galériák egy csoportja egyfajta „best of” összeállítással nyilvánítja ki a vásár melletti elkötelezettségét, miközben egyedülálló gesztus az is, hogy a külföldi galériák egy része – a képviselt művészei közül – szintén a magyarokra helyezi idén a hangsúlyt.

Michelangelo Pistoletto: The Apple Made Whole Again. Fotó: Tóth Kata

A vásár idei kísérőrendezvénye 30 (thirty) FREE címmel egy olyan különleges művészeti programra várja az érdeklődőket, amely a 30 évvel ezelőtt a régióban lezajlott rendszerváltásról emlékezik meg azzal, hogy a volt kommunista országokból érkező kiállítók közreműködésével a rendszerváltás időszakának művészetét eleveníti fel, illetve a társadalmi változásokra vonatkozó alkotói reflexiókat mutatja be.

A „STANDBY – készenlét. Várakozó létállapot egy bizonytalan szituációban.” című kiállítás a járvány miatt korlátozott lehetőséghez jutó képző- és fotóművészek munkáira igyekszik felhívni a figyelmet. Az eredetileg köztéri kiállítás formájában a budapesti Kodály köröndön bemutatott tárlat anyaga, pontosabban a válogatásban szereplő eredeti műtárgyak, az Art Market Budapest helyszínén is láthatóak lesznek.

A programkínálatból természetesen most sem hiányozhat a vásár „fotószekciója”, az Art Photo Budapest, amely idén olyan hibrid formában kerül megrendezésre, amely a fizikai jelenlét fenntartása mellett a megszokottnál is gazdagabb fotóművészeti választék minden eddiginél szélesebb közönség előtti bemutatására is alkalmas. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy miközben a fotóvásár kiállítóinak egy részét (összesen tucatnyi fotóművészeti szereplőt) a központi kiállítási térben láthatja a kilátogató közönség, addig a szervezők Art Market Budapest Virtual néven egy digitális kiállítási platformot is létrehoztak a további alkotások és a szélesebb publikum számára, így kapcsolva össze az Art Market Budapest kiállítóit a vásár iránt érdeklődő műgyűjtők és művészetfogyasztók kiterjedt nemzetközi hálózatával.

Fotó: Csizik Balázs

Szintén a nemzetközi kapcsolatok szélesítésének eszközéül szolgál 2020-ban az Art Market Budapest által alapított és minden évben a vásár napjaiban Inside Art néven megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia online térbe helyezése. A konferencián szerepet vállaló művészeti személyiségek zöme már most jelezte igényét és szándékát a 2021-s vásáron való személyes részvételre, köztük számos magánmúzeum tulajdonosa, jelentős nemzetközi vállalati gyűjtemények vezetői mellett olyan művészeti és műtárgypiaci nagyágyúk is, mint Georgina Adam, a Financial Times és a The Art Newspaper művészeti szerkesztője vagy Simon de Pury, a világ aukciós piacának egyik élő legendája.

A rendezvény természetesen még megannyi érdekes köz- és beltéri projekttel, kiállítóval és egyéb programmal várja az érdeklődőket a négy nap során, melyekről bővebben az esemény hivatalos honlapján tájékozódhatnak: https://artmarketbudapest.hu/hu/

Art Market Budapest 2020
Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár
Millenáris Park, Budapest
2020. október 22-25.