Tintoretto: Egy lázadó Velencében

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat ismét egy igazi klasszist hozott el a hazai mozikba. Ezúttal az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze, Tintoretto, azaz Jacopo Robusti előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából.

A neves filmrendező és művész, Peter Greenaway közreműködésével létrejött, látványos dokumentumfilm a 16. század legkiválóbb velencei művészei, Tintoretto, Tiziano és Veronese közötti rivalizálást mutatja be. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd a narratíva előrehaladtával egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére. A szakértői interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételeivel és rövid játékfilmes betétekkel színesítő film narrátora a kétszeres Oscar-jelölt Helena Bonham Carter.

A film Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos art moziban és a megyeszékhelyek többségén is bemutatják.

Tintoretto – Egy lázadó Velencében
színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019
Magyarországi bemutató: 2019. szeptember 12.
Korhatár: 12

Feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=6wOTT2buXl4