A kétévente megrendezésre kerülő Ötvösművészeti Biennálénak immár hetedik alkalommal ad otthont a Klebelsberg Kultúrkúria. A mostani seregszemlén, mely a kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata is egyben, közel ötven ötvösmester alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztály által szervezett biennále az egyik legjobb platformja annak, hogy mind a szakma, mind a laikusok megismerkedjenek a hazai ötvösművészek munkáival, a legújabb trendekkel és ötletekkel, és persze mindeközben e művészeti ág hihetetlen sokszínűségével. Sokan egészen biztosan az ilyen és ehhez hasonló biennálékon csodálkoznak rá először, hogy ennek, a kultúránkban több mint ezer éves múlttal rendelkező művészeti ágnak a képviselői bizony rendkívül széles területen alkotnak, hisz az ékszertől a plasztikáig, az érmétől a különböző használati vagy dísztárgyakig, sok minden kikerül egy ötvösművész műhelyéből.

Ezt a sokszínűséget tükrözi ez a mostani kiállítás is, melyen közel félszáz alkotó mintegy háromszáz műve látható, akik a biennálé idei kiírása szerint két témakörben is beküldhették pályaműveiket. Egyrészt az államilag meghirdetett Ady-emlékévhez kapcsolódva műveikkel tisztelegettek a száz éve elhunyt Ady Endre életműve előtt, másrészt a 2020-ban megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán alkotásaik témájaként a szakralitást is választhatták, de természetesen, mint minden alkalommal, így ezen a biennálén is szeretettel fogadták a nem tematikához kötődő alkotásokat is.

XII. Ötvösművészeti Biennále
Klebelsberg Kultúrkúria, Budapest
2019. október 11-ig

Képek forrása: Klebelsberg Kultúrkúria