Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Trendi könyvespolcok, játékok, áramvonalas vonatok, design hangszórók, háztartási gépek, mindenféle színű és formájú tálak és székek. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május végéig látható az a lengyel és magyar design kiállítás, amely a két ország formatervezésének dinamikus fejlődését mutatja be, elsősorban a 2000 után született tervekre összpontosítva.

A lengyel és a magyar designról több különféle, és általában nagyobb lélegzetű összegzés született már az elmúlt években. A Fugában ez alkalommal egy szűkebb – a nemzetközi szakirodalomban régebben industrial, újabban product design néven emlegetett – terület: a mindennapi életünkben használt ipari tárgyak és eszközök mutatkoznak be az érdeklődőknek.

A kiállítás kurátorai a varsói Képzőművészeti Egyetem Formatervezés Tanszékének professzora, Michał Stefanowski, valamint Ernyey Gyula professzor, a magyar design története és elmélete kutatásának és oktatásának iskolateremtő alakja. Kiállításuk azon túl, hogy a lengyel és magyar tervezőkben rejlő képességeket hozza látómezőnkbe, a két ország gazdasági potenciálját, hasonlóságait és különbözőségeit is bemutatja, sőt természetesen azokat az ágakat sem hagyták ki, melyek a politikai és gazdasági rendszerváltozás legérdekesebb projektjeit szülték. Mindkét ország esetében szó van tehát bútorokról, közlekedésről, világításról, kerámiáról és közösségi tervezésről. Ezeket a termékeket Lengyelország esetében a közterek, eszközök, háztartási gépek, Magyarország esetében pedig orvosi eszközök, játékok, sporteszközök és hangszerek egészítik ki.

Ennek fényében a tárlat kiállítási tárgyakon, nagyméretű fényképeken, valamint videókon keresztül közel 100 olyan projektet mutat be, melyek többsége gyártásra is került. Többek között ilyen az EMU PesaDART vonatja, a WISS csapat FELIX 8×8 repülőtéri mentő és tűzoltó járműve, Krystian Kowalski Trim széke, illetve magyar oldalról Losonczi Áron Litracon™ üveg-betonja, Üveges Péter és Kiss Gergely Moveo elektromos robogója, valamint Kerékgyártó András Biela kül- és beltéri széke. A kiállítás a magyarországi bemutató után a varsói Ipari Formatervezési Intézetben is látható lesz a nyár folyamán.

STEPS AHEAD  Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után

FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest

2018. május 28-ig