Manifesto
Magyar Nemzeti Galéria

20. századi művészeti kiáltványok, 13 videoinstalláció és a főszereplő, Cate Blanchett – mindez egy kiállításon, a Magyar Nemzeti Galériában.

Egyedülálló élményben lesz részük azoknak, akik a Magyar Nemzeti Galériában látható Manifesto című videoinstalláció megtekintésére vesznek jegyet. Ami a befogadó részéről szükségeltetik, az egyrészt legalább 130 perc szabadidő (hisz a 13 kisfilm végignézése minimum ennyi időt vesz igénybe), másrészt az angol nyelvtudás, hisz az Oscar-díjas színésznő Cate Blanchett főszereplésével látható történetek angol nyelven szólalnak meg. Ez azonban azoknak se szegje kedvét, akik nem beszélik a nyelvet, mert egy kis füzetben az elhangzó szövegek teljes magyar fordítását megkapják a belépőjegy mellé.

A sötét, labirintusszerű terekben egymással párhuzamosan vetített filmetűdök egy kortárs német alkotó, Julian Rosefeldt művei, főszereplőjük pedig a már említett Cate Blanchett, aki 12 különböző ember bőrébe bújva 20. századi művészeti kiáltványokat, manifesztumokat „szaval”, s teszi ezt a leglehetetlenebb helyzetekben, pl. temetésen, táncpróba vagy családi ebéd közben. Igen bizarr jeleneteknek lehetnek tanúi, hisz gyári munkásnőt, hajléktalant, laboratóriumban dolgozó tudóst vagy háromgyerekes anyát eddig biztos nem hallottak futurista, dadaista, szuprematista vagy pop-art kiáltványokról gondolkodni, de pont ez a bizarrság az, ami a kisfilmek utolsó percéig ott tartják majd Önöket a vásznak előtt.

A kiáltványokat nem csak a filmekből ismerhetik meg a látogatók, hisz a vetítőtérhez vezető úton, illetve azt követően is elolvasható a filmekben érintett művészeti irányzatok lexikona, szerzőinek (André Breton, Kazimir Malevics, Tristan Tzara, Karl Marx, Vaszilij Kandinszkij stb.) életrajza, a filmek teljes szövegkönyve, de az impozáns térben végigkövethető a manifesztumok 20. századi kronológiája is, így a befogadó valóban teljes képet kaphat arról, hogy az elmúlt száz évben mi mindenért kellett megharcolniuk a művészeknek, a haladásért küzdő kreatív gondolkodóknak, mi mindenről érezték azt, hogy ki kell hirdetniük, „kiabálniuk” a nagyvilágnak, vagy egyszerűen csak, hogy melyek voltak azok az eszmék, gondolatok, amelyeket szívügyüknek tekintettek.

Julian Rosefeldt: Manifesto
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
2018. augusztus 12-ig