A Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének 77 remekművéből látható kiállítás a Pesti Vigadóban. A festményekből, grafikákból és szobrokból álló, szeptember végéig látható válogatásban a közismert erdélyi alkotók (Szervátiusz Jenő, Ziffer Sándor vagy Gyárfás Jenő) mellett olyan, szintén kiváló székely művészeket (Nagy Albert, Plugor Sándor stb.) is találunk, akiknek műveivel korábban csak ritkán találkozhattunk.

A Kós Károly tervezte sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ma a magyar nyelvterület egyik jelentős közgyűjteménye és tudományos-művelődési intézménye. A múzeum alapjait özv. Cserey Jánosné Zathureczky Emília (1823-1905) teremtette meg, amikor 1875-ben felajánlotta gyűjteményét az akkori Háromszék vármegyének. Ma a múzeum gazdag természettudományi, néprajzi, régészeti és könyvtári gyűjteménye mellett talán a legjelentősebb az adományokból, illetve az utóbbi időben tudatos vásárlásokkal gyarapodó képzőművészeti anyag, mely ma mintegy 3000 tételt számlál. Ebből a háromezer darabból válogattak a mostani, budapesti kiállításra, melynek elsődleges célja nem más, mint ízelítőt adni a magyarországi közönségnek a határon túl megőrzött magyar értékekből.

Óriási anyag lévén a kurátorok a 20. századnál húzták meg a kiállítás idővonalát, éppen ezért a régi nagy mestereket (Barabás Miklós, Gyárfás Jenő) csak néhány mű jelzi. A tárlat valóban egy igazi székely panteon, hisz egymás mellett ennyi kiemelkedő tehetségű erdélyi alkotóval 1939 óta nem találkozhatott múzeumba járó Budapesten. A kiállításon többek közt Ziffer Sándor, Mattis Teutsch János, Nagy Albert, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Nagy Imre, Plugor Sándor vagy Jecza Péter munkái segítenek belelátni Erdély elmúlt száz évébe, megmutatva örömét, bánatát, emberét, történelmét, kék egét, nyári mezőjét vagy téli zúzmaráját. A tárlatra a magyar alkotók mellett néhány román és száz művész munkáját is beválogatták, hisz az erdélyi régió történetéhez, páratlan kulturális sokszínűségéhez ezen alkotók is megkérdőjelezhetetlenül hozzátartoznak.

A kiállítással a tervek szerint nem csak a Vigadóban találkozhatnak majd az érdeklődők, hisz a sepsiszentgyörgyi múzeum több vidéki városba is el szeretné vinni a tárlatot.

Panteon – a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményePesti Vigadó2018. szeptember 30-ig