Bozsó János: Kécskei utca – Hőség

Gyula városa izgalmas és lenyűgöző kiállítással várja a látogatókat a nyári főszezonban, mely nemrég a Kohán Képtárban nyílt meg. Az időszaki vendégkiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményből a Bozsó 100 emlékév keretében mutatja be Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész és múzeumalapító 28 alkotását és gyűjteményének két darabját.

Bozsó János művészi útjának gyökerei a népművészet és a természet szeretetében keresendők. Festményein a fények és árnyékok játéka, az alföldi táj varázsa, a szélfútta fák hajladozása, a víztükrök rezgése elevenedik meg. Az alkotó nem rejti el érzelmeit, hanem expresszív erővel örökíti meg belső világát és az emberi érzéseket a vásznon. A festői látásmódja által a rekkenő napsütés, a derengő pára és a végtelen horizont is saját sorsot kereső motívummá válik.

Bozsó János: Napnyugta az Alföldön

Bozsó János azonban nem csupán festőként, hanem gyűjtőként is tevékenykedett. Gyermekkorából ismert paraszti használati tárgyakat választott csendéleteinek inspirációjául, majd idővel elkezdte gyűjteni és egyben megmenteni ezeket a tárgyakat: festett és faragott kelengyésládákat, gondolkodószékeket, míves borotvatokokat, valamint a történelmi Magyarország kerámiaedényeit és a múlt kismesterségeinek emlékeit. Később iparművészeti tárgyakat is gyűjtött, köztük faragott reneszánsz ládákat, intarziával díszített barokk és rokokó ruhásszekrényeket, biedermeier írószekrétereket, festett fajanszedényeket, aranyozott porcelánokat és metszett üvegedényeket.

Bozsó János: Délutáni várakozás

A Kohán Képtárban rendezett kiállítás lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek Bozsó János művészi világába, továbbá megnézhetnek gazdag gyűjteményéből egy ülőgarnitúrát, mely Erzsébet királyné bizalmasának és felolvasónőjének, Ferenczy Idának a hagyatékából származik, valamint egy parasztbútort is.

Képek forrása: Bozsó Gyűjtemény

Kohán Képtár, Gyula
2023. szeptember 3-ig