Bozsó János: Kécskei utca – Hőség

Gyula városa izgalmas és lenyűgöző kiállítással várja a látogatókat a nyári főszezonban, mely nemrég a Kohán Képtárban nyílt meg. Az időszaki vendégkiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményből a Bozsó 100 emlékév keretében mutatja be Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész és múzeumalapító 28 alkotását és gyűjteményének két darabját.

Bozsó János művészi útjának gyökerei a népművészet és a természet szeretetében keresendők. Festményein a fények és árnyékok játéka, az alföldi táj varázsa, a szélfútta fák hajladozása, a víztükrök rezgése elevenedik meg. Az alkotó nem rejti el érzelmeit, hanem expresszív erővel örökíti meg belső világát és az emberi érzéseket a vásznon. A festői látásmódja által a rekkenő napsütés, a derengő pára és a végtelen horizont is saját sorsot kereső motívummá válik.

Bozsó János azonban nem csupán festőként, hanem gyűjtőként is tevékenykedett. Gyermekkorából ismert paraszti használati tárgyakat választott csendéleteinek inspirációjául, majd idővel elkezdte gyűjteni és egyben megmenteni ezeket a tárgyakat: festett és faragott kelengyésládákat, gondolkodószékeket, míves borotvatokokat, valamint a történelmi Magyarország kerámiaedényeit és a múlt kismesterségeinek emlékeit. Később iparművészeti tárgyakat is gyűjtött, köztük faragott reneszánsz ládákat, intarziával díszített barokk és rokokó ruhásszekrényeket, biedermeier írószekrétereket, festett fajanszedényeket, aranyozott porcelánokat és metszett üvegedényeket.

Bozsó János: Délutáni várakozás

A Kohán Képtárban rendezett kiállítás lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek Bozsó János művészi világába, továbbá megnézhetnek gazdag gyűjteményéből egy ülőgarnitúrát, mely Erzsébet királyné bizalmasának és felolvasónőjének, Ferenczy Idának a hagyatékából származik, valamint egy parasztbútort is.

Képek forrása: Bozsó Gyűjtemény

Kohán Képtár, Gyula
2023. szeptember 3-ig