A szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállítása az ókori Kínába hívja látogatóit. A szenzációszámba menő régészeti kincsekből álló tárlat két nagy részből áll: a valamivel korábban nyílt első rész a híres agyagkatonákat mutatja be, míg a Múzeumok Éjszakáján nyílt második egység a Jade császárok korába nyújt betekintést.

A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti „elveszett” sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére. Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak.

A többségében életnagyságúnál valamivel nagyobb katonák ruházatát, illetve a védőfegyverzetük elemeit agyagból alakították ki, a támadófegyvereket pedig eredeti formájukban gyártották le a szobrokhoz. Szinte hihetetlen, de nincs két egyforma arc a sokezernyi katona között: mindegyikük egyedi vonásokkal és arckifejezéssel bír.

A Móra Ferenc Múzeum nagyszabású ókori Kína-kiállításának május 26-án nyílt első egységében körülbelül félszáz agyagkatonát (vagyis az eredeti szobrokról készült élet- és anyaghű másolatot) láthatnak az érdeklődők testközelből. A tárlaton megtudhatják továbbá az agyaghadsereg készítésének okait, körülményeit, a lelőhely megtalálásának történetét, de megismerhetik az első kínai császár, Csin Si Huang-ti izgalmas, ugyanakkor sok szempontból megosztó életét is. A tárlat a gyerekekről sem feledkezik meg, őket interaktív játéktér várja, ahol Kínával kapcsolatos játékokat játszhatnak, tanulmányozhatják a kínai írásjeleket, valamint a régészeti homokozóban egy széttört agyagkatona maradványait is megkereshetik.

A kiállítás Az ókori Kína kincsei – A Jáde császárok kora című, második részében Sanghajiból érkező eredeti ókori tárgyakat mutatnak be – köztük egy olyan császári halotti páncélt is, amelyet 1460 darab jádelapból és aranyszálakból állítottak össze. Ebben az egységben az akkori emberek mindennapjait, temetkezési szokásait, valamint uralkodóit szemléltetik, de a látogatók megismerkedhetnek a Kína határán élt nomád népekkel is.

A tárlatra a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból is érkezett számos értékes műtárgy. Ezek között találhatunk gyönyörű vereteket, öv-, kantár- és ruhadíszeket, valamint a Kínai Nagyfal egy tégláját is.

Fotók: Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)

Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei
Az ókori Kína kincsei – A Jáde császárok kora
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
2023. december 31-ig