Meghatározó művészeti központként pozícionálja Szentendrét az országhatárokon is átívelő Art Capital. Az idén immár negyedszerre megrendezett képzőművészeti fesztivál nemcsak Magyarországról vonz jelentős közönséget, de a környező országokból – így Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából – is egyre többen érkeznek a városba, kifejezetten a kiállítások és kísérőprogramjaik kedvéért.

Az idei szemle címe: Régi és új álmok, ami elsősorban azt jelenti, hogy az álomhoz kapcsolódóan számos tárlat látható Szentendre belvárosában. Nemzetközi szempontból is jelentős kiállításnak számít a legutóbbi Ars Electronica (Linz) nagydíját elnyerő orosz Dmitrij Kawarga kinetikus alkotásokból álló Anyag és test című projektje, a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipke Rózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, de itt tekinthető meg az osztrák Eva Schlegel In Between, és Csurka Eszter Alfa című tárlata is.

Az Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban a Paradise City kiállításon Kondor Attila, Schmied Andi és Osnowski Stefan munkái a metaforaként értett város témájához kapcsolódnak. Az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készített installációt, míg a Barcsay Múzeumban a román Florin Ştefan Morpheus című új alkotásait láthatja a nagyközönség.

Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, aki korábban a kasseli Documentán is szerepelt egy installációjával – mostani műve a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén kapott helyet. Az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara A takaró című installációja várja a közönséget. A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlat látható, a Ferenczy Múzeumban pedig Magyar szürrealizmus címmel egy nagyszabású, átfogó kiállítás nyílt, amely a történeti, avantgárd irányzatként érett szürrealizmus időszakában, annak a tartalmi és stiláris jellemzőit megjelenítő művekből ad válogatást csaknem félszáz alkotó munkái révén.

Idén is számos kültéri kiállítás színesíti az Art Capital programját. A Bizottság-ligetbe szánt public art munkákra a szentendrei múzeum ezúttal is nyílt pályázatot írt ki. Szintén szabadtéri program Koronczi Endre Extrém alvás című projektje, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kaptak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteivel szembesülhetnek a látogatók.

Régi és új álmok – Art Capital
Szentendre múzeumai és közterei
2019. szeptember elejéig

KÉP:
Forrás: Art Capital, Fotó: Deim Balázs