Július 30-án érkezett a hazai mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely ezúttal ötven, a nagyközönség által sosem látott, magángyűjteményekben őrzött impresszionista remekművel várja az érdeklődőket.

Hogy látták az impresszionisták a világot? Milyen volt a kapcsolatuk az általuk megteremtett festőtechnikákkal, a színek, a fény és a formák világával, amelyek életre keltek ecsetvonásaik nyomán? Milyen reakciókat váltott ki a munkásságuk? Hogyan váltak mindössze pár év alatt a kritikusok és a közönség által elutasított alkotókból minden idők egyik legnépszerűbb művészeti irányzatának képviselőivé?

A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok című olasz ismeretterjesztő film ezekre a kérdésekre keresi a választ: a mozgalom által elindított művészeti forradalom történetét meséli el ötven, a nyilvánosság elől korábban elzárva tartott, rendkívül értékes festményt bemutatva, amelyek 2019 októberétől a római Palazzo Bonaparte kiállításának részei.

A film egy magával ragadó, különleges utazás az impresszionizmus korszakába és a stílusirányzat alkotóinak világába. A nézőket a római Palazzo Bonaparte-kiállítás két kurátora, Claire Durand-Ruel és Marianne Mathieu kalauzolja végig e kanyargós ösvényen: felváltva csodálhatjuk a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken a festményeket, és hallgathatunk meg szakértői elemzéseket történészektől, művészektől, a modern festészet és vizuális kultúra jelentős alakjaitól. A kiállítás festményeit – Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit –, az impresszionista mozgalom e különlegességeit egy-egy mélyreható elemzés mutatja be, ezzel hozva közelebb a nézőket az alkotókhoz.

A 80 perces filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Szolnokon és Kecskeméten vetítik, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=DD-L2aCgJzU