Dallos Ádám: Bulls Licking Each Other’s Face (részlet) (c) a művész és az Artkartell projectspace jóvoltából, fotó: Biró Dávid

Vörös testüket zavarba ejtően feltáró bikák és pávák járnak táncot mélykék háttér előtt. Dallos Ádám különös képi világú festménysorozatát mutatja be A bika csókja címmel az Artkartell projectspace kiállítása.

 A tárlat a művész legújabb alkotásait, 8 nagyméretű festményt mutat be. Dallos erőteljes ecsetvonásokkal dolgozik a vásznon, intenzív alkotói folyamat eredményeként öltenek testet a képfelületen kavargó energiák. A festményeket vörös és kék színek uralják, a lendületes ecsetkezeléssel felvitt festékréteg felületét karcolások szabdalják meg.

Dallos művészetének fő forrása az önvizsgálat, az ösztönvilág valóságának megjelenítése foglalkoztatja, állati tetemek, húscsendéletek és férfiaktok ábrázolásán keresztül boncolja a testi létezés alapélményeit. Ehhez a gondolatisághoz kapcsolódva, a most bemutatott sorozat mitikus képzetekkel dolgozik, a képeken hatalmas bikák és pávák ölelkeznek és harcolnak meztelen férfiakkal extatikus állapotban összefonódva.  A pávák által kínzott férfi Prométheusz alakját hívja elő, a bikák pedig szintén a görög mitológia epizódjait idézik, egyszerre vérszomjasok, mint a Minotaurus, és szexuális vágytól fűtöttek, mint a bikává változó Zeusz.

A képek egy anatómiai ábra kíméletlenségével láttatnak embert és állatot, izomkötegeik, csontvázuk, nemi szervük leplezetlenül feltárul. A fizikai boncoláshoz hasonlóan lélektani szempontból is kendőzetlenül mutatják be a képek a szereplőiket hajtó ösztönöket, a leplezetlen erotika és erőszak keveredését. Dallos Ádám festményei őszinte és súlyos vízióként mesélnek a tudat ősi és elemi tartalmairól.

Artkartell projectspace
PP Center Üzleti Központ, Budapest
2020. augusztus 22-ig