Aba-Novák Vilmos: Kikötő, 1930 / Kép forrása: Virág Judit Galéria

Róma városa ihlette a Virág Judit Galéria legújabb, igazi művészeti szenzációkat felvonultató kiállítását, amely még négy héten át teljesen ingyen várja az érdeklődőket. A Róma–Budapest összművészeti tárlaton több száz négyzetméteren a magyar képzőművészet legnagyobb ikonjainak képeit, szobrait és műtárgyait állították ki. A kiállítás ugyanakkor vissza nem térő alkalom arra is, hogy a közönség a klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerje meg az olasz főváros hatását a hazai kulturális szcénára a 19. és 20. században.

Többek között Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja az a hiánypótló kiállítás, amely múlt hét csütörtökön nyílt a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A Róma–Budapest-tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait. 

„Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé” – mondta a tárlatról Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. „Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. Évszázadokon át Európa valamennyi fontosabb művészeti központjában az akadémiai képzés kiegészítő eleme volt az itáliai, mindenekelőtt a római tanulmányút. A Római Magyar Akadémián is számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával” – tette hozzá.

A nonprofit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától. A műveket magángyűjteményekből és közintézményekből kölcsönözték a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program. A Róma–Budapest-tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar-itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél. 

A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, a regisztrációhoz kötött tárlatvezetésekről a galéria honlapján (https://viragjuditgaleria.hu/hu/) és közösségimédia-felületein tájékozódhatnak.

Róma-Budapest, 1800–1948. Képzőművészeti kapcsolatok a két város között
Virág Judit Galéria, Budapest
2024. március 28-ig