Rencz Norbert a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja, emellett néhány éve szenvedélyes fotós is, akinek csodálatos képeit eddig elsősorban az online térből ismerhettük. Első, önálló kiállítása néhány héttel ezelőtt nyílt meg a Fonó Budai Zeneházban, Mutatom, mit látok címmel.

Rencz Norbert 1994-ben született Érmihályfalván, 9 évesen itt kezdett el néptáncolni is a helyi egyesületben. Középiskolába már a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumba (korábban Szakközépiskola) járt, ahol néptánc tagozaton érettségizett. Tanulmányait ezután a Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatta, 2015 óta tagja a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek. Néhány éve – az alapító-főszerkesztő hívására – a Deszkavízió nevű online művészeti magazinnál kezdett el fotósként dolgozni, képei elsődleges hivatásához, a tánchoz kötődnek.

Ő maga így foglalta össze a Fonóban látható kiállítása esszenciáját: „Zene és tánc. E két művészti ág bűvöletében élek gyerekkorom óta. Kitöltik a mindennapjaimat, gyógyírt jelentenek bánatra, eszközt az öröm megélésére, lehetőséget a fejlődésre, fórumot az önkifejezésre és persze teret nyitnak a művészi megmutatkozáshoz. Táncosok és zenészek körében élek, őket látom, őket hallgatom. Olyan embereket, akiknek a művészete elillanó, ezért minden nap egy új, tiszta lap, amelyet újra lehet színezni. Bő három évvel ezelőtt világossá vált, hogy a fényképezőgéppel kötött életre szóló barátságom egy olyan világot jelent, melyben a saját látásmódomon keresztül megmutathatom mindazon impulzusokat, melyek az én táncos-zenés világomban érnek. Legfőbb motivációm a fotóimat művészi tartalommal megtölteni úgy, hogy a hangsúly mégis a szereplőkön maradjon. Fotózás közben együtt izgulok a színpadra lépő művészekkel, és abból a flow-élményből merítkezem, melyet jómagam is ismerek a táncolás és a zenélés által. Ez életem első kiállítása”.

Fonó Budai Zeneház, Budapest
2024. április
közepéig (látogatás a Fonó nyitvatartási idejében)