Karel Appel: Big Head Coming Down

Idén decemberben új helyszínen, nemzetközi kitekintéssel és világhírű alkotókkal várja a látogatókat a Resident Art Fair 2021 kortárs művészeti vásár!

Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész immár negyedik éve rendezi meg a RAF kortárs művészeti vásárt – ezúttal azonban igazi meglepetéssel készülnek: a feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek grafikái is szerepelnek a kínálatban. Az új helyszín is nagyobb volumenű kiállítást tesz lehetővé: idén a nagy múltú Budapest Art Factory fogadja be az egyre növekedő rendezvényt.

Bánki Ákos és Schneller János 

A Resident Art Fair kettős küldetést tölt be, hiszen a kortárs művészeti piacra belépő új vásárlói réteg megszólítása mellett a rendszeres vásárlók és gyűjtők is találnak érdekességeket a „Collector’s selection”-ként emlegetett szekcióban. Ebbe a válogatásba kerültek be idén olyan nemzetközi hírességek alkotásai, mint a CoBrA avantgárd csoportból ismert Karel Appel vagy Corneille erőteljes színekben pompázó szitanyomatai, valamint a magyar absztrakcióra is erős hatást gyakorló második párizsi iskola alkotói közül Jean René Bazaine, Alfred Manessier, Maurice Estève és Hans Hartung litográfiái. Emellett a dekollázsairól híressé vált olasz művész, Mimmo Rotella és az olasz transzavantgárd megkerülhetetlen alakjainak – Mimmo Paladino és Italo Bressan – egy-egy műve, valamint Luis Feito, a spanyol informel festészet tavaly elhunyt festőjének alkotásai is a kiállítás fontos műtárgyai. Mindezeken túl a világhírű svájci bauhausler, Max Bill, a német Wolf Vostell és a szintén német geometrikus művész, Günter Fruhtrunk művei is megvásárolhatók lesznek a vásáron.

A nemzetközi alkotók névsorát olyan magyar származású művészek gazdagítják még, mint Victor Vasarely, Francoise Fiedler, Simon Hantai, Étienne Hajdu vagy Konok Tamás.

Bortnyik Sándor: 21a (szitanyomat)

A magyar sztárművészek közül Bortnyik Sándor MA mappájának néhány lapja, valamint Bak Imre, Nádler István, Kovács Attila, Lakner László, Fajó János, Hencze Tamás, illetve Hortobágyi Endre több műve is szerepel a kiállításon.

Kortárs alkotókkal is találkozhatnak: a „Young and Fresh” szekcióban több mint 60 művész legfrissebb alkotásait láthatják. Sokan közülük visszatérő kiállítói a vásárnak, de a kurátorok hagyományosan kiállítanak új, pályakezdő művészeket is, akik a Resident Art Fairrel kerülnek bele a műkereskedelembe: itt mutatkoznak be és értékesítenek először.

Resident Art Fair 2021
2021. december 9-20. (14.00-19.00)
Budapest Art Factory (1138 Budapest, Vizafogó u. 2.)