Hogyan vált a csokoládé a főurak és nemesasszonyok kedvenc luxustermékéből a katonák csemegéjévé az első világháborúban? S vajon hány gramm csokoládét porciózott ki az élelmezőtiszt csokoládémenázsiként a harcoló katonáknak? Többek közt ezekre a kérdésekre ad választ a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új időszaki kiállítása, ahol szépen berendezett enteriőrök mesélnek a csokoládé vándorútjáról és a Nagy Háborúkban betöltött szerepéről.

Mióta Európában először ízlelték az „Istenek eledelét”, sok kedves, furcsa, sőt nem egyszer bizarr történet született a csokoládéról. Mind közül különösen érdekesek azok, amelyek valamelyik híres történelmi szereplőhöz kötődtek. A feljegyzések szerint például Napóleon olyannyira édesszájú volt, hogy a Lefebvre marsallnak ajándékozott bonbonos dobozból a csokoládét bankjegyekkel cserélte ki. Az évszázadok alatt koronás fők, urak és hölgyek, írók, filozófusok és hadvezérek váltak a porcelán és ezüst csokoládékannák és csészék kínálta csokoládés álmok rabjává.

A Nagy Háborúban persze nem a drága étkészletről és a luxusról szólt a csokoládéfogyasztás, ott annál jóval fontosabb szerepe volt: az otthon melegét hozta el a harctéren szolgáló vagy kórházakban gyengélkedő katonáknak. Az osztrákmagyar hadsereg élelemadagjában egy katona 50 g csokoládét vagy 50 g kakaót kapott 50 g cukorral. A csokoládé nemcsak ízletes, frissítő és kalóriadús csemegének számított, de az egyhangú étkezést is valamelyest változatosabbá tette a fronton. Sok katona életében először itt kóstolt csokoládét, amely sokszor lelki táplálékul is szolgált számukra. Természetesen az ünnepekről sem hiányozhatott, és hát az 51 hónaposra nyúlt háborúban a szomorú pillanatokon túl számtalan lehetőség nyílt az ünneplésre (sikeres csaták, kitüntetések, előléptetések, állami és egyházi ünnepek, születés- és névnapok stb.), amelyek, különösen állásharcok idején, csokoládés készítményekkel gazdagított lakomákkal jártak. Sajnos a háború végén már a hadsereg ajtaján is kopogtatott a hadi nyomor. A menázsiból, csomagokból pedig, sok más mellett, szép lassan eltűnt a csokoládé is.

Az MKVM kiállításán jeles hazai és külföldi csokoládégyárak polgári és katonai motívumokkal, illetve koronás fők és hadvezérek képeivel díszített korabeli képeslapjai, reklámjai, csokoládés dobozai várják az érdeklődőket. A tárlat bemutatja továbbá a régi cukrászműhelyek és kávéházi szalonok világát és kellékeit, a 19-20. század fordulójának impozáns áruválasztékát, a berendezett harctéri enteriőrök pedig részletesen mesélnek a csokoládémenázsiról, a tábori mikulásokról és a katonák szülőföldtől messze töltött karácsonyairól is.

Képek forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
2022. május 1-jéig