© Hajdú D. András: Zürich expressz / Zürich express, 2013

A Capa Központ az uborkaszezonnak számító nyári időszak végén is érdekesebbnél érdekesebb kiállításokkal jelentkezik. Az épületen belül párhuzamosan futó tárlatokon bemutatásra kerülő számtalan alkotói univerzumot a múlt (André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei), a jelen (Pictorial 10 – Válogatás a Pictorial Collective első tíz évéből; Július Gyula: Fényfrottázsok) és a jövő (E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák és Koholt és törékeny jövőPARALLEL) síkjai között bolyongva térképezheti fel a látogató.

A Pictorial 10 című kiállításnál, miközben egyfajta jubileumi áttekintése a több mint 10 éve fennálló, leginkább sajtófotósokat, fotográfusokat tömörítő csoportnak, a feldolgozott témák mind a jelen aktuális problémáira, jelenségeire reflektálnak.

© Ferenczy Dávid: Várakozás  / Awaiting , 2015

Az alapítók, Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett célja egy olyan szakmai közösség létrehozása volt, amely a kreatív energiák felszabadításával inspirálóan hathat és megfelelő táptalajként szolgálhat a folyamatos diskurzusnak. A csoport elnevezése a fotós körökben mozgók számára ismerősen csenghet ugyanis a „Pictorial” elnevezést eredetileg a Photo Of The Year amerikai fotópályázat egyik kategóriája viselte. Különlegessége, amellyel a csoport is azonosítani kívánta magát, abban állt, hogy tematikai megkötés nélkül olyan képpel lehetett pályázni, amely túlmutat a sajtófotó dokumentatív jellegén, és a világot annak komplexitásában egy egyéni, szubjektív megközelítésen, „lencsén” keresztül mutatja be.

© Hirling Bálint: A Majdan falu lakói / Dwellers of the Independence Square, 2014

A születésnapi kiállítás a jelenlegi és az egykori tagok munkáiból egyaránt válogat. A fotósorozatok között sétálva tanúi lehetünk annak, amit a tagok ars poeticaként a csoportleírásukban is megfogalmaztak, miszerint a fotográfusok „hírvivők”. Éppen ezért a Pictorial Collective utóbbi 10 évét koordinátáktól függetlenül a nagyfokú szociális érzékenység és egyéni véleményformálás, a hétköznapi helyzetektől egészen a mikroközösségek és egyéni sorsok felderítéséig jellemzi.

„Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal” – írják a csoport honlapján.

© Végh László: Ottó / Ottó, 2012-

A rendezést tekintve a jól átgondolt és szépen installált terek a fotók, sokszor témájukból adódóan groteszk bájával csak tovább fokozzák a vizuális élményt. A kiállítás egyszerre ejt csodálatba és kétségbe, de mindenekelőtt gondolkodtatóba a világban párhuzamosan futó jelen idejű történésekkel kapcsolatban.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest
2021. szeptember 19-ig