Fülöp Tünde: The thread of my life

Szombathely a textilművészet fellegvára, ahol 1970 és 2000 között tizenhat alkalommal biennálén, 2003 óta pedig hat alkalommal triennálén mutatkoztak be a kortárs textilművészet hazai és külföldi képviselői. Az idei a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, amelyre ismét öt kategóriában nevezhettek a különböző országok tehetséges textil-, képző- és iparművészei.

A már hagyományosan a Szombathelyi Képtár impozáns tereiben helyet kapó kiállításon idén három kontinens 17 országának több mint 150 alkotójának munkáival találkozhatnak. A triennálét szervező Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Szombathelyi Képtár ezúttal a „Sodrás” témaköréhez kapcsolódó műveket várt a pályázóktól. Ahogy a felhívásban fogalmaztak: … „a sodrás-tárgykörhöz, tematikához kapcsolódva nem csupán egy technikai elem alkalmazására, és e technikai elemre alapozott leleményes műalakításra nyílik lehetőség, hanem a kor embere és a világ (a kor művésze és a világ) között pulzáló konfliktusok, konfrontációk szépségei és kínjai, éles ellentétei és puha megegyezései is feltárulhatnak, és anyagba foglalva megtestesülhetnek a kor észrevehetetlen vagy kikerülhetetlen áramlataival szükségszerűen együtt élő (együtt sodródó) alkotók munkái révén.”

Jackowiak Renáta: Időben

A kiállítandó műveket öt kategóriában (Fal- és Tértextil, Textildesign, Miniatűrtextil, Zászló, illetve Szalag) neves kortárs művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választotta ki. Értékelésük alapján a mostani triennálén összesen 219 műalkotással találkozhatnak az érdeklődők, amelyek közt éppúgy szerepelnek hagyományos technikákkal készült művek, mint kíséreti textilmegoldások, így gipsz, nejlon, PVC, műbél, karton vagy szilikon felhasználásával készült alkotások is.

Sodrás – 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé
Szombathelyi Képtár
2021. augusztus 29-ig