Augusztus 26-tól látható a hazai mozikban A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb része, amely a reneszánsz festőzseni, Raffaello Sanzióról emlékezik meg. A Raffaello, az ifjú zseni című filmet 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készítették, és Olaszországtól Ausztráliáig, az Egyesült Államoktól Magyarországig több mint 60 országban mutatják be.

Az alkotás A művészet templomai sorozat 2017-es, A festőfejedelem című epizódja után teljesen új megközelítésben vizsgálja Raffaello művészetét: Massimo Ferrari filmje a rendkívüli női portrékon keresztül közelít az urbinói művész életpályájához és művészetéhez.

Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő – megannyi fontos nőalak Raffaello képein. A kiválasztott alkotások – köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala, a La fornarina, a Hölgy fátyollal – alapos elemzése révén új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága.

Raffaello leghíresebb portréi egyértelmű bizonyítékát adják a folyamatos megújulásra való képességének, ami csak a legjelentősebb művészek sajátja. Műveiben való elmélyülést a sorozat védjegyévé vált lenyűgöző közeli felvételek, szakértői interjúk és műelemzések segítik. A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzeletgazdag animációi teszik még szemléletesebbé, amelyek álomszerű, mítosz, legenda és valóság határán mozgó képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai.

A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett országszerte számos további helyszínen, például Szegeden, Makón, Kaposváron, Pécsett, Jászberényben és Szigetszentmiklóson is vetítik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A film előzetese az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=EKosq7wpPbE