Október 7-én 11. alkalommal nyitja meg kapuit a közönség előtt Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest, amely idén új helyszínen, a Bálnában várja az érdeklődőket.

Az Art Market Budapestnek ma már stabil helye van a nemzetközi és európai művészeti naptárban. Ez a pozíció ráadásul az elmúlt időszakban tovább erősödött, részben annak köszönhetően, hogy az elmúlt évben a koronavírus-járvány hatására töredékére olvadt mezőnyben azon kevés nemzetközi művészeti seregszemlék közé tartozott, amelyek fizikailag is megrendezésre kerültek.

Ugyanakkor tavaly az Art Market Budapest frissen kifejlesztett virtuális platformja is nagyon jól működött, az online jelenlétet azonban nem a személyes élmény pótlására, hanem egyrészt az elmúlt évtized alatt kiépített szakmai közösség együtt tartására, másrészt a tudatos expanzióra, a kiállítói kör és a közönség bővítésére használtak ki a szervezők. Így nem meglepő, hogy az idei évben rendkívüli mértékű volt az Art Market Budapesten való részvételre jelentkező művészeti szereplők száma és területi szórása.

2021-ben így közel harminc országból érkező mintegy 120 kiállító jóvoltából több mint ötszáz művész több ezer alkotását mutatják be a közönségnek, az eddig az Art Market Budapest kiállítói által reprezentált közel 50 ország pedig az idei évben újakkal bővül.

Ami a regionalitást illeti, az elmúlt időszak egy már korábban kibontakozott tendenciát, a globális eseményekkel szemben a regionális platformok térnyerését erősítette tovább, ami szintén az Art Market Budapest nemzetközi pozíciójának kedvez. Az elmúlt évtizedben egyébként is érezhetővé vált, hogy a műtárgypiaci szereplők, köztük például az intézményi és magángyűjtők a már bevált, mainstream tartalmakkal szemben, vagy azok mellett, figyelmüket egyre inkább a feltörekvőnek nevezett piacok és régiók még kevéssé felfedezett művészeti felhozatala felé kezdték fordítani. Az Art Market Budapesten is egyre több olyan látogató és vásárló van, aki egyfajta „kincsvadászatra” érkezik az eseményre.

Ez a trend ráadásul az elmúlt években a kifejezetten a poszt-kommunista európai országok művészete iránti egyre intenzívebbé váló érdeklődéssel párosul, amely Közép- és Kelet-Európát még inkább segít felhelyezni a világ művészeti térképére. Az így kialakult helyzetben jelentősen felértékelődik az Art Market Budapest, mint az a szakmai platform, amely egyfajta művészeti fesztivál formájában, a régió legjelentősebb kortárs képzőművészeti találkozóhelyeként magas szakmai színvonalú tartalommal látja vendégül a kultúrafogyasztókat.

Az Art Market Budapest az idei évben témaválasztásával is „ráerősít” ezekre a tendenciákra, hiszen a művészeti seregszemle idén Közép-Európa, kiemelten a Visegrádi Csoport országainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) művészetét helyezi a figyelem fókuszába. Ennek részeként többek között a kiállítótér középpontjában, hasonlóan a vásár fotóművészeti szekciójaként évekkel ezelőtt létrejött Art Photo Budapesthez, visegrádi „galériaszigeteket” alakítanak ki, az Inside Art elnevezésű konferencia is teljes napot szentel a visegrádi együttműködés témájának, az Art Market Budapest területén és külső helyszíneken létrejövő, kiállításokkal és eseményekkel kiegészülő programsorozat pedig Visegrad Contemporary néven képzőművészeti fesztivállá szerveződik.

A kiállítókról és a kapcsolódó programokról a rendezvény hivatalos honlapján olvashatnak bővebben: https://artmarketbudapest.hu/hu/

Képek forrása: Art Market Budapest / Fotó: Hermán Fanni

Art Market Budapest
Bálna és egyéb külső helyszínek
2021. október 7-10.