Bal oldalon: Áldás – szoknya felsővel, 2021. Jobb oldalon: Ünnep – szoknya elsővel, 2021. Forrás: Iparművészeti Múzeum / Fotó: Dr. Torma Beatrix

Ismét Pest egyik legkedvesebb kiállítóhelye, az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája ad otthont a Körforgásban című, 2018-ban indult kiállítássorozat legújabb tárlatának, amelyen ezúttal a Romani Design ruhakölteményei várják az őszben is meleg színekre és csodákra vágyókat.

A Körforgásban című sorozat egészen biztosan nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt években nyomon követték az átfogó rekonstrukció miatt még 2017-ben bezárt Iparművészeti Múzeum (IMM) tevékenységét. A múzeum által indított és a Ráth-villában bemutatott kiállítássorozat keretében ugyanis – immár három éve – arra kérnek fel kortárs dizájnereket a kurátorok, hogy miután megismerkedtek az IMM gyűjteményével, válasszanak ki egy-egy tárgyat vagy tárgycsoportot, és arra reflektálva hozzanak létre saját alkotásokat. Az ily módon született műtárgyak később a múzeum állandó gyűjteményébe kerülnek, ám előtte időszaki kiállítás formájában bemutatják azokat a nagyközönségnek is. A sorozat legutóbbi részének vendége a cseh üvegművészet egyik kiváló műhelye, a Dechem Stúdió volt.

A múzeum mostani, ötödik meghívottja a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design. A stúdiót 2010-ben megalapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena azzal a küldetéssel dolgozik, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését, de ugyanúgy elhivatott szószólói a női emancipációnak is. Csodálatra méltó lelkesedéssel és szeretettel dolgoznak kézműves dizájntermékeiken, amelyekkel egyrészt az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba, másrészt kollekcióikban szívesen ötvözik a roma és a magyar folklór elemeit is.

Földi paradicsom – szoknya felsővel, 2021. Forrás: Iparművészeti Múzeum / Fotó: Dr. Torma Beatrix

Az Iparművészeti Múzeum nem először dolgozott együtt a két alkotóval. Amellett, hogy a 2017-es Wanderers of the Worlds című, tavaszi-nyári kollekciójukból beemeltek néhány eredeti darabot állandó gyűjteményükbe, rendkívül büszkék arra is, hogy annak idején – éppen tíz éve – a Romani Design az IMM főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját, Divattal az elfogadásért címmel.

Erika és Helena most, a Körforgásban című sorozat tematikájához igazodva, összesen hat műtárgyat választott ki a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy női szenteket ábrázoló szentképek voltak, amelyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek.

Az elkészült ruhákban egyszerre van benne múlt, jelen és jövő.  A múlt, hiszen a ruhákhoz régmúltban született, nem egyszer több száz éves tárgyak adták az inspirációt. A jelen, mert az azokon megjelenő motívumokat saját képükké, történetükké formálták a tervezők: a ruhákon megjelenő Máriák és kis Jézusok alakjában édesanyjuk, nagymamájuk, sőt saját arcképeik köszönnek vissza, de láthatunk öccsük gyerekkori fotója alapján készült kis szárnyas puttót is az öltözékeken. Így a ruhák nemcsak Szűz Mária egyetemes, minden emberhez szóló üzenetét, hanem saját családjuk és múltjuk történetét is elmesélik. Az alkotók bíznak abban, hogy ezeket a történeteket a jövő nemzedéke is érdekesnek találja majd, ugyanakkor – már a formálódó jövő részeként – a ruhák a kiállítás után belépnek az Iparművészeti Múzeum állandó műtárgyai közé, így őrizve meg őket az utókornak.

Forrás: Iparművészeti Múzeum

A kiállítás része egy hetedik ruha is, amelyet fizikailag azonban nem itt, hanem a csatkai roma búcsúban lehet majd évente megtekinteni. Az ötlet előzménye az volt, hogy a Csatkán évente megrendezésre kerülő búcsún a hagyomány szerint a roma hívek adományként díszruhát varratnak a Mária-kegyszoborra, amelyet óránként átöltöztetnek. A múzeum felkérésére, a sorozat részeként, a Romani Design is készített egy öltözéket a csatkai Mária-szoborra, amelyet mostantól a kegyszobor ruhatárának egyik fontos darabjaként láthat majd a búcsú közönsége. Az alkotási folyamatot a kiállítás látogatói virtuálisan, egy kisfilm segítségével tekinthetik meg.

A kiállításhoz az ősz folyamán kísérőprogramok is kapcsolódnak, ahol személyesen is találkozhatnak Varga Erikával és Helenával, e programokról a múzeum honlapján (www.imm.hu) olvashatnak bővebben.

Körforgásban: Romani Design
Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, Budapest
2022. január 2-ig