A Brown nővérek, 1980, zselatinos ezüst, Fundación MAPFRE Collection@Nicholas Nixon

Négy testvér, négy nő, egymás mellett, mindig ugyanabban a sorrendben állva néznek ránk Nicholas Nixon fekete-fehér fényképeiről. Az első kép 1975-ben, az utolsó 2021-ben készült. Egy majdnem öt évtizeden átívelő csodálatos fotóriport a Mai Manó Ház új kiállításán.

„Ezek a képek ezen gyönyörű, erős nők iránti kíváncsiságból és irántuk érzett csodálatból születtek, akik először beengedtek az életükbe, megengedték, hogy képeket készítsek róluk, majd csatlakoztak hozzám ebben az évenkénti hagyományban. Szeretem a sógornőimet, Mimit, Laurie-t és Heathert, és szívből köszönöm nekik szeretetüket és türelmüket. A feleségem, Bebe az igaz szerelmem, a legjobb barátom, életem központja. Nagyon szerencsés és hálás vagyok neki.” – mondta meghatottan Nicholas Nixon a Brown nővérekről készült sorozatáról. Az első képet 1974-ben készítette a négy lánytestvérről, ám ezt akkor nem találta elég jónak, így a következő évben ismét kamerát ragadott, és elkészítette a sorozat ezen a kiállításon is látható első darabját. Ekkor Bebe 25, a húgai Heather, Laurie és Mimi pedig 23, 21 és 15 évesek voltak. 1976-ban, egy családi találkozón készítette el második fotóját, és a képeket látva hamar megszületett az ötlet (persze a nővérek beleegyezésével), hogy ezentúl legyen tradíció az évenkénti közös fényképezkedés. Az is a rituálé része, hogy Nixon minden évben több képet is készít, és a nővérek – fotósukkal közösen – választják ki, hogy abban az évben melyik lesz a sorozat következő portréja.

A Brown nővérek, 1975, zselatinos ezüst, Fundación MAPFRE Collection@Nicholas Nixon

A fotók érdekessége, hogy mindig kültéren, természetes fénynél, általában a nyári hónapok egyikén készülnek, és a nővérek is mindig ugyanabban a sorrendben állnak egymás mellett (kivétel ez alól a 2020-as kép, amikor a koronavírus-járvány miatt ők sem találkozhattak, így abban az évben négy webkameréval készült fotót szerkesztett Nixon egy képpé). Ezeken a fotókon sosem fontos a háttér, a fókuszpont mindig a testvérek arcára helyeződik. A korai képeken még kicsit távolabb állnak egymástól, de ahogy haladunk előre az időben, úgy kerülnek egymáshoz egyre közelebb, például szembetűnő, hogy egyre többször ölelik át egymást a fényképeken.

Bár csak arcokat látunk, mégis leolvashatóak róluk életesemények, sőt élettragédiák, de bepillantást engednek az aktuális kor divatjába is. Fantasztikus élmény egymás mellett látni az újabb és újabb képeket, a tizedik fotónál már-már úgy érezzük, ismerjük őket, kíváncsian kutatjuk tekintetüket, mosolyukat, ám mégis, egyfajta szomorúság is ráül a nézőre a kiállítás bejárása közben, hiszen az arcukra telepedő idő vasfogának nyomai akaratlanul is az elmúlás fájó érzését keltik.

A Brown nővérek, 2000, zselatinos ezüst, Fundación MAPFRE Collection@Nicholas Nixon

Már többen is kérdezték az idén 75. életévét betöltő Nixontól, hogy mikor ér véget sorozata, meddig folytatódik e családi hagyomány, s vajon akkor is folytatja-e, ha a négy testvérből esetleg már csak három él. Nixon maga sem tudja erre a választ, de az biztos, hogy az ötvenedik képét még mindenképp szeretné elkészíteni.

Mai Manó Ház, Budapest
2022. május 29-ig