©LIGET-BUDAPEST / Fotó: Mohai Balázs

 „Lassítsa le a lépteit, majd merüljön el a hangok világában! Legyen vállalkozó kedvű! Fedezze fel bátran a térben elhelyezett installációkban rejlő lehetőségeket!” – kéri a Magyar Zene Háza az állandó kiállítására érkezőktől. Érdemes megszívlelni e jótanácsokat, hiszen ha részt vesznek a játékban, itt valóban egy páratlan kulturális-múzeumi-zenei élménnyel lehetnek gazdagabbak!

A Városliget fái közt megbújó Magyar Zene Háza január végén nyitotta meg állandó kiállítását, amely már csak azért is igazi kuriózum, mert ez a legelső átfogó zenetörténeti kiállítás Magyarországon. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő, mintegy 1000 négyzetmétert megtöltő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként, egy élményekkel teli történetet járhat be, egy téralapú (a látogató mozgására reagáló) fejhallgató segítségével.

©LIGET-BUDAPEST / Fotó: Mohai Balázs

A különböző korokon átvezető zenetörténeti kalandozás a természet hangjaitól, illetve az ősember mágikus, ősi ritmusaitól indul, majd a magyar népzene gyökereinek bemutatása után eljut az egyházi zene, vagyis a gregorián énekek és a gótikus katedrálisok korába, amelyet a többszólamúság kialakulása követ, hogy aztán a tárlat elrepítse a látogatókat a színpadi zene, vagyis az opera világába. „Bekopogtathatnak” Haydnhoz, Bachhoz, Mozarthoz és Beethovenhez, illetve virtuális terepasztalon megismerhetik a 18. századi Európa fontos zenei központjait. Kiemelten foglalkozik a tárlat Erkel Ferenc és Liszt Ferenc munkásságával, és megjelenik a 20. század is, amelynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. Az út végén az idővonal eljut a 21. századig, a zene globálissá válásáig, a legmodernebb irányzatokig.

©LIGET-BUDAPEST / Fotó: Palkó György

Nem könnyű leírni mindazt az élményt, amit ez a kiállítás kínál; az itt átélhető vizuális, zenei, sőt lelki élmények egészen biztosan sokáig a látogatókkal maradnak. Hiszen hogyan is lehetne szavakban elmesélni, hogy itt dalra lehet bírni ablaküvegekre „festett” szerzeteseket, hogy a kiállított hangszereket hallani is lehet, csupán csak azzal, hogy rájuk nézünk, vagy hogy a látogató által nyomtatott kottát virtuálisan megkap egy festményen várakozó virtuális zenész, hogy aztán eljátssza azt. Ezeket mind át kell élni, higgyék el, felejthetetlen élmény lesz! És ha már ott vannak, ne hagyják ki a Zene Háza (külön belépőjeggyel látogatható) másik nagy attrakcióját, a hangdómot sem, amelyben babzsákokon ülve felfedezhetik a mindannyiunkat körülvevő hangzó világot. Az egyszerre körülbelül 50 ember befogadására alkalmas látványosság mintegy 150 négyzetméteren kapott helyet a kiállítóterek mellett. A látogatót itt egy kupola alakú tér öleli körül, amelyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a mesterséges környezetünk zajain át a komponált zenéig.

Magyar Zene Háza, Budapest
állandó kiállítás