A Várkert Bazár idén is több szabadtéri tárlattal készül, elsőként Nemes Nagy Ágnes jubileumi életművét eleveníti fel. A száz esztendeje született költő tiszteletére rendezett kiállítás a déli panoráma teraszon április 8-ig várja az érdeklődőket.

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen címmel nyílt meg az idén száz éve született Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművének kiállítása, amellyel a Várkert Bazár az elsők között állít méltó emléket a költő jubileumi esztendejében.

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) alkotói pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága, versei máig meghatározó művészi mondanivalót hordoznak, annak ellenére, hogy eleinte, a fojtott levegőjű ötvenes években, kényszer szülte őket. Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek. Érdemei az Újhold című, meghatározó folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte. Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált.

A költői életmű részletek megragadásából rajzolódik ki: a szabadtéren felállított kiállítási elemek között végigsétálva meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő Nemes Nagy Ágnes művészetéből. Megidézett versei mellett megjelennek magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről. „Mindig is aközé a nagyon kevés költő közé tartozott, akik elemi erővel ütik meg az embert” – olvasható róla Lator László költő egyik levélrészlete.

A kiállításon feltárul továbbá Nemes Nagy Ágnes környezettel kapcsolatos érzékeny szemlélete is, hiszen műveiben az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított. Bár csak pillanatnyi összefonódás lehetséges, Nemes Nagy Ágnes versei legalább egy-egy lélegzetnyi megvilágosodást, ráismerést kínálnak a Várkert Bazár látogatóinak.

Képek forrása: Várkapitányság

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen
Várkert Bazár Déli panoráma terasz, Budapest
2022. április 8-ig