A művészet templomai művészeti ismeretterjesztő sorozat az elmúlt években sok csodálatos mozifilmmel örvendeztetett meg bennünket. A csaknem nyolc éve futó sorozat révén a világ legnagyobb mestereinek munkáiban gyönyörködhettünk, betekinthettünk neves múzeumok és galériák gyűjteményeibe, vagy újonnan felfedezett titkokat tudhattunk meg egy-egy művészóriásról. A sorozat legújabb epizódja amely február 3-tól látható a hazai mozikban a barokk Róma egyik legnagyobb hatású művésze, Gian Lorenzo Bernini munkáival hívja Önöket egy újabb felejthetetlen utazásra.

Nincs még egy olyan művész, aki akkora hatással lett volna a 17. századi Rómára, mint Gian Lorenzo Bernini (1598–1680), akiről ifjúkorában egy mecénása azt jósolta, hogy a maga korának Michelangelója lesz. Sok tekintetben be is váltotta ezt a jóslatot, lenyűgöző szoborcsoportjaiban márványba tudta faragni a megfoghatatlant, a kővel szinte ábrázolhatatlan puhaságot, tüzet, szelet, vagy a babérbokorrá váló női testet. A szobrász, építész és festőművész hosszú élete során kilenc pápát szolgált, megalkotva Róma számos világhírű nevezetességét, kitörölhetetlenül nyomot hagyva az Örök Városban.

Bernini tehetségének és zsenialitásának csodálatára nem is találni alkalmasabb helyszínt, mint a római Borghese Galéria, amelynek épületét eredetileg a művész patrónusa, Scipione Borghese bíboros építtette a 17. század elején. Itt teljesedett ki Bernini valódi tehetsége. A Galéria által rendezett, és a filmben magával ragadó felvételekkel, részben bemutatott Bernini – A szobrász című életmű-kiállítás a The New York Times kritikája szerint „minden látogató számára életre szóló élményt nyújt”.

Közel öt évszázad telt el azóta, hogy Bernini megalkotta fenséges szobrait és szoborcsoportjait, amelyek mára a világon szétszórva, a legnagyobb múzeumok gyűjteményeiben láthatók. A Borghese Galéria 2018-ban megrendezett nagyszabású kiállítására olyan neves intézményekből érkeztek Rómába a műkincsek, mint a párizsi Lourve, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, a londoni National Gallery, a Berlini Nemzeti Múzeum, a bergamói Carrara Akadémia és a Vatikáni Múzeum. A hatvan mesterművet felvonultató grandiózus tárlat a műértők szerint nem más, mint Bernini hazatérése.

A látványos ismeretterjesztő film, a sorozat többi részéhez hasonlóan, a művész élettörténetét feltáró szakértői interjúk és a műalkotásokról készített, páratlanul részletgazdag – egyedülálló módon, a világon elsőként 8K felbontású kamerákkal rögzített – felvételek segítségével mutatja be Bernini kivételes életművét.

A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, de emellett országszerte számos art moziban is bemutatják.

A film előzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=82nxcAUx0I8

Képek forrása: Pannonia Entertainment