Péreli Zsuzsa: Kitekintés a hihetőből, 1993

Péreli Zsuzsa több mint ötven éve szövi csodálatos gobelinjeit. Otthonában álló, sokat használt szövőszékén a világ szinte minden részéről származó fonalak kapnak új életet: mély mondanivalót közvetítő, a mindennapok és a létezés legnagyobb kérdéseit is feltevő falikárpitokká alakulnak.

Hosszú az út, míg a sok fonálból gobelin születik, hisz nem egyszer egy év is kell, hogy elkészüljön egy újabb remekmű. Munkáit éppen ezért mindig nagy öröm látni múzeumok kiállításain, különösen most, hogy a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben sehol sem találkozhattunk velük (utolsó tárlata 2019 nyarán Makaón volt).

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban szeptember elején nyílt kiállítás tehát abszolút hiánypótló. Péreli Zsuzsánál már megszokhattuk, hogy mindig különleges címeket ad tárlatainak, ez most sincs másképp. Ne féljetek! – olvasni a kiállítási plakáton. A címválasztás most az egyik gobelinjétől ered, hisz a még 2016-ban készült, a kék és a lila sok-sok árnyalatában megjelenő angyalt ábrázoló alkotása is e címmel szerepel életművében. Ez az angyal most eljött erre a kiállításra is, mert, ahogy Péreli Zsuzsa mondta: „…úgy érzem, hogy most nagyon aktuális egy kis vigasztalás… egy olyan angyal látható a képen, amelyik folyamatosan itt kering körülöttünk, amelyik bármelyikünk számára elérhető”.

Péreli Zsuzsa: Ne féljetek!, 2016

A Ne féljetek! angyala azonban nincs egyedül, hisz a tárlat része a három másik spirituálisan festői angyalkép, a Szegény angyal (1997), az Aequilibrium (2000–2001) és az Illuminatio (2012–2013) is. A múzeum hatalmas fehér falain egymás mellett sorakozó csodálatos gobelinek az életmű egy-egy szeletébe engednek bepillantást, vannak köztük korai alkotások (mint például az 1980-ban készült Amnézia) és persze olyan jól ismert művek az érett korszakból, mint az Tájkép, XX. század vége vagy a Himnusz. A kiállítás igazi meglepetése, hogy most tekinthető meg először a Világból világba című kárpit is, amely mindössze két hónapja került le a szövőszékről, így ezen a kiállításon láthatja először múzeumi közönség.

A tárlat anyaga a Kovács Gábor Alapítvány és a szombathelyi Savaria Múzeum gyűjteményéből érkezett Salgótarjánba, de szerepelnek Péreli Zsuzsa saját tulajdonában lévő alkotások is.

Ne féljetek! – Péreli Zsuzsa Kossuth-díjas képzőművész, a Nemzet Művésze kiállítása
Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján
2021. október 22-ig