Gaál József: Ecce Homo (részlet)

Non abbiate paura!, vagyis Ne féljetek! – 1978. október 22-én ezzel a Jézustól vett felszólítással kezdte II. János Pál pápa székfoglaló beszédét a Szent Péter-téren bemutatott szentmisén, s e szavak köszönnek vissza a római Collegium Hungaricumban május végén nyílt, kortárs hazai alkotók munkáit bemutató kiállítás címében is. A 2021 őszén Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik beharangozójának is tekinthető tárlat a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében és közreműködésével valósult meg, és szeretettel várja mind a nemzetközi, mind a magyar közönséget.

Hauser Beáta kurátor szerint a Ne féljetek! címnél nincs ma aktuálisabb üzenet. A világban kialakult helyzet már-már követeli a segítségnyújtást, figyelmeztet annak fontosságára. Az emberek kívánják a fizikai és szellemi segítséget, a találkozásokat, a beszélgetéseket, a kéznyújtást, a felemelő gondolatokat, az önzetlen szeretetet. A Rómában kiállító magyar művészek arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi a szerepe a vallásnak művészetükben, hazájukban, illetve a világban. A kurátori válogatásban iparművészek és képzőművészek, fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálhatók, köztük olyanok is, akik egész életükben megélték és alkotásaikban ábrázolták istenhitüket. „A műalkotások mindig tükröt tartanak annak a kornak, amelyben születtek, reményeim szerint ez az anyag is ezt teszi majd” – fogalmazott a tárlat kapcsán Hauser Beáta.

Kárpáti Tamás: Szent szó

A szeptember elejéig nyitva tartó kiállításon 22 alkotótól közel 50 művet (festményeket, fotókat, plakátokat, szobrokat, sőt üveg- és fényinstallációt) láthat a római közönség.  A kiállító művészek: Ámmer Gergő, Árendás József, Bakos István, Baráth Ferenc, Gaál József, Gajzágó Sándor, Hauser Beáta, Hefter László, Kárpáti Tamás, Kókay Krisztina, Kovács Péter, Kulinyi István, Kun Éva, Melcher Mihály, M. Novák András, Olasz Ferenc, Oláh Sándor, Sára Ernő, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Stevanovits Péter, valamint Szőcs Miklós Tui.

Ne féljetek! – Kortárs művészeti kiállítás
Collegium Hungaricum (
Római Magyar Akadémia), Róma
2021. szeptember 10-ig