Tizenhat éve nem láthattunk átfogó Dürer-kiállítást Bécsben. Az Albertina 2003-ban rendezett utoljára gyűjteményes kiállítást a reneszánsz mester műveiből, így mostani tárlatuk egy igen régóta várt esemény az osztrák fővárosban.

Természetesen nem véletlen, hogy ismét az Albertina várja Albrecht Dürer-kiállítással a rajongókat, ők büszkélkedhetnek ugyanis a legjelentősebb Dürer-gyűjteménnyel a világon: rajzaiból mintegy 140 van a tulajdonukban.

Albrecht Dürer (1471-1528) sokak nagy kedvence, ennek egyik legfőbb bizonyítéka, hogy a 16 évvel ezelőtti kiállítást több mint félmillióan nézték meg, erre a mostanira pedig még ennél is több érdeklődőt várnak a szervezők. A cél érdekében persze mindent be is vetnek, saját gyűjteményükön túl ugyanis igazán értékes  nemzetközi kölcsönadományokkal is gazdagították tárlatukat: többek közt a firenzei Uffizi Képtárból, a londoni Nemzeti Galériából és a madridi Pradóból is érkeztek alkotások.

A több mint 100 rajz, tucatnyi festmény, személyes feljegyzés és egyéb ritka dokumentum a művész minden alkotói periódusát megmutatja, s persze olyan ikonikus műveket is láthatnak itt, mint Szent Jeromos portréja, a Királyok imádása című festménye vagy a Nyúl című tollrajza, melyet érzékenysége miatt utoljára 2014-ben láthatott múzeumi közönség, akkor is mindössze néhány órára.

Albrecht Dürer
Albertina, Bécs
2020. január 6-ig