A téli szünetben, ha idejük engedi, mindenképp tekintsék meg családjukkal a Várkert Bazár déli panoráma teraszán nyílt Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya című ingyenes szabadtéri kiállítást, ahol Kollár Árpád megható története révén Lázár Ervin egykori mesehősei kelnek ismét életre és erednek Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa nyomába.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi eseménysorozatát, amelynek keretében egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, különleges szabadtéri tárlat nyílt decemberben a Várkert Bazár déli panoráma teraszán. A Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya című kiállítás a magyar irodalomtörténet egyik legismertebb meseírójának, Lázár Ervinnek állít emléket, akinek elbeszélései egyedi hangon tanítanak játékról, szeretetről és moralitásról.

Kollár Árpád költő, több gyermekkönyv szerzője írta a megható adventi történetet, amelyben megelevenednek Lázár Ervin egykori mesehősei: újra találkozhatnak Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Dömdödömmel, Bruckner Szigfriddel, Mamintivel, Szörnyeteg Lajossal és Mikkamakkával is. A több generációt megszólító mese főhőse Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, aki annak idején, világjáró körútját követően a Négyszögletű Kerek Erdőben lelt otthonra. Karácsony közeledtével őt szokták feldíszíteni az Erdő lakói, a hagyományról azonban Lázár Ervin nem árult el többet olvasóinak. A híres meseíró születésének 85. évfordulóján most erre a rejtélyre derít fényt a tárlat.

Gyermekkori barátaink életre keltésében Győri Eszter színes, élettel teli illusztrációi segédkeznek, ábrázolásmódja hűen tükrözi a szereplők jellegzetes karaktervonásait. A január 15-ig látogatható kiállítás tartalmas kikapcsolódást kínál nemcsak a legkisebbeknek, de szülőknek, nagyszülőknek egyaránt.

Képek forrása: Várkapitányság

Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya
Hódolat Lázár Ervinnek
Várkert Bazár, Déli panoráma terasz, Budapest
2022. január 15-ig