Fotó: Fortepan / Kép forrása: Várkert Bazár

Az idei advent és karácsony sajnos más, mint a korábbiak, s ez természetesen a múzeumok életére is kihat. Az újabb kényszerpihenő miatt idén decemberben ugyan nem látogathatjuk meg kedvenc kiállítóhelyeinket, és nem ülhetünk be karácsonyváró programjaikra sem, ám szerencsére mégsem kell lemondanunk arról, hogy múzeumi vagy kiállítási élményekhez jussunk, hisz az intézmények legtöbbje rendkívül kreatív módon oldotta meg, hogy valamilyen módon mégiscsak házhoz vigyék a művészeti élményeket, és velük együtt az adventet. Online kiállítások, tárlatvezetések, kirakatvásár, workshop és virtuális advendi kalendárium is szerepel a kínálatukban, de számos múzeum shop karácsonyi kínálata is elérhető online. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – ezekből az adventi programokból válogattunk.

A szentendrei Új Műhely Galéria szó szerint angyalszárnyakon hozza el nekünk adventi kiállítását, hisz téli tárlatát az egyik legismertebb és legrégebbi karácsonyi énekünk, a Mennyből az angyal egyik sora inspirálta. A kiállítás címe: Lássátok, lássátok!, mely felhívás a karácsony ünnepének lényegére és mélységére kíván rávilágítani. A tárlat egy meghitt, online galériatér formájában várja a látogatókat, ahol kortárs képzőművészeti alkotások segítik az ünnepre hangolódást. A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában mindennapjaink fénypontja is lehet, hisz a kiállított munkák meg is vásárolhatók. A kiállító művészek: Baksai József, Bálint Ildikó, Czene Márta, G. Szabó Beáta, Gilly Tamás, Hajas Katinka, Herman Levente, Horváth-Lóczi Judit, Kalmár János, Keresztes Dóra, Kiss Márta, Mayer Éva, Lovas Ilona, Orosz István, Sipos Boglárka, Sziebert-Tóth Judit, Tápai Nóra, valamint Verebes György.

Lássátok, lássátok! – Az ünnep lényege képekben
Online kiállítás
2020. december 31-ig
www.alkotomuveszet.hu

Adventi Négyek
Kép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum

Szentendrén maradva, a Ferenczy Múzeumi Centrum kínálatát is érdemes átböngészni advent idején. Virtuálisan bejárható kiállításai és online irodalmi estjei mellett ugyanis karácsonyra hangolódó workshopokkal is várják az érdeklődőket. Adventi Négyek című minisorozat résztvevői saját karácsonyfadíszeiket készíthetik el a múzeum alkotó kedvű, kreatív munkatársainak irányításával. A sorozat következő epizódjában – december 13-án – György Gabriella, múzeumpedagógus papírfenyőfa-készítésre várja az érdeklődőket.

Adventi Négyek
online workshop
december 13., 20.

http://www.muzeumicentrum.hu/programok/

Adventi programok a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár sem hagyományos adventi programokkal jelentkezik idén, hanem ők is az online térbe költözve próbálják pótolni az élő találkozásokat. Ezek egyike a honlapjukon elérhető adventi kalendáriumuk, ahol jeles előadóművészeinknek és a hazai gasztronómia ismert arcainak köszönhetően mindennap új meglepetés várja a karácsonyi hangulatra vágyókat az ablakok mögött. Érdekesség, hogy a játékos kedvűek maguk is részt vehetnek egy online adventi kalendárium készítésében, erről bővebben a Várkert Bazár honlapján olvashatnak. Szintén a közelgő ünnepek alkalmából született a Rád gondolok… című, a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán látható, szabadtéri naptáruk/kiállításuk is, melynek célja, hogy a várakozás, a készülődés és az ünnep napjain azokra gondoljunk, akiket a legjobban szeretünk. Ehhez a Fortepan archívumát hívták segítségül, amely az 1906 és 1978 közötti évtizedek karácsonyait mutatja be. A szabadtéri tárlaton kép és szöveg, fotográfia és irodalom esztétikusan fonódik össze, a vizuális emlékezést pedig magyar írók és költők gondolatai kísérik.

Rád gondolok…
szabadtéri kiállítás
Várkert Bazár, Déli panoráma terasz
2021. január 6-ig

Online adventi kalendárium
https://varkertbazar.hu/radgondolok/

Idén harmadszor nyílt meg a Resident Art Fair, a téli időszak páratlan művészeti seregszemléje, ahol a közel 120 művésztől kiállított 330 műalkotást nemcsak megtekinteni, de megvásárolni is lehet. A vásárra beválogatott alkotók között vannak igazi iskolateremtő nagyágyúk, de olyan alkotók munkáit is megtekinthetik, mint az újfestészet fenegyerekének számító Mazzag István, a pesti underground arcait Warhol-i dekadenciával megfestő Sóskúti Tibor, az A.E. Bizottság énekeseként magát a világból kiüvöltő Wahorn András, valamint az itthoni feminizmus alapkőletevőinek számító, tabudöntögető Drozdik Orsolya és Ujj Zsuzsa. A kiállításon a provokatív, friss, színes és szemtelen festmények mellett a törékeny hangulatokra és belső világokra érzékeny képek egyaránt helyet kaptak. A nagyszámú festmény mellett számtalan sokszorosított, de egyedi számozású, aláírt grafikai lap is várja az érdeklődőket, olyan művészektől, mint Keserü Ilona, Nádler István, Victor Vasarely vagy Bak Imre.

Resident Art Fair – kiállítás és vásár
december 22-ig

www.residentart.com

Mivel idén sajnos nincs lehetőség forralt bort iszogatva megcsodálni és kézbe venni a kis fabódékban ízlésesen elhelyezett kézműves portékákat, ezért a Hagyományok Háza is online karácsonyi vásárral igyekszik felhívni a figyelmet a két kézzel csodákat alkotó, a Hagyományok Házában dolgozó, oktató kézműveseire, népi iparművészeire. A szebbnél szebb remekművekből összeállított kínálatból az intézmény honlapján válogathatnak. Akiknek pedig karácsonyra készülve a kulturális élmények hiányoznak, őket adventi erkély-koncertek, egy online gálakoncert és Endrész Sándor cigány mesegyűjtéseit bemutató online előadás is várja az elkövetkező hetekben.

Online karácsonyi vásár és egyéb kulturális programok
Hagyományok Háza
december 23-ig
https://hagyomanyokhaza.huhttps://hagyomanyokhaza.hu/hu/karacsonyivasar2020

Korcsolyázók a Városligeti Műjégpályán
Alkotó: Kallós Oszkár (1874-1955), fényképész (1890, Budapest)
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum is naponta frissülő üzenetekkel készül az adventre. Online kalendáriumának virtuális ablakaiban mindennap egy-egy olyan érdekesség villan fel, amely mindannyiunk közös – az ünnepi időszakhoz kapcsolódó – öröksége. A múzeum online oldalain: blogján, Facebook és Instagram-oldalán felbukkanó meglepetéseket a múzeum történészei, művészettörténészei, muzeológusai, régészei „saját kezűleg” készítik a múzeum látogatói számára, egyúttal ablakot nyitva a zárva tartó múzeumban folyó munkára is. A hétköznapokra időzített blogbejegyzés, egy-egy fénykép, történet, a múzeum életének egy-egy meghatározó eseményéről készült írás mellett hétvégén hosszabb műtárgyismertetések és online tárlatvezetések is várják az érdeklődőket.

Online adventi kalendárium, online tárlatvezetések
Magyar Nemzeti Múzeum
https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-nemzeti-muzeum-adventi-kalendariuma-0

Ünnepre hangolódott a Bartók Boulevard is, ahol adventi iparművészeti kirakatvásár várja az arra barangolókat. Sétálj, keresgélj egy forró teával, forralt borral vagy kávéval a kezedben, és élvezd a művészetet! A Bartókon most a kirakat előtt ácsorogva találhatják meg azt a tárgyat, amivel szeretteiket szívesen megajándékoznák! Ékszerek, lakáskiegészítők, táskák, könyvek, festmények, karácsonyi dísztárgyak, vegyszermentes zöldségkészítmények, a sörök söre és még sok izgalmas ajándékötlet várja itt a látogatókat, akiknek, ha megtetszik egy-egy termék vagy alkotás, nem kell mást tenniük, mint kirakatok mögött kihelyezett elérhetőségeken felhívni a művészt és megbeszélni a vásárlás részleteit.

Adventi iparművészeti kirakatvásár a Bartók Boulevard-on
Bartók Béla út, Budapest, 11. kerület
www.bartokbelaboulevard.hu