A Bibliamúzeumtól már megszokhattuk, hogy időszaki kiállításaira rendszerint vidéki múzeumok gyűjteményeiből válogat, méghozzá nem is akármilyen alkotásokat! Fókuszpontjukba eddig rendszerint 20. századi magyar képzőművészek kerültek, s bár nem hiányoztak közülük a női alkotók sem, sosem volt övék a főszerep. Egészen mostanáig!

A Bibliamúzeum legújabb tárlatán tehát ezúttal csak női alkotók művei láthatók a kiállítótérben, olyan művészeké, akiket féltve kell őriznünk emlékezetünkben, annál is inkább, mert a 20. századi magyar képzőművészet nagykönyvébe rajtuk kívül csak kevesen tudták beírni nevüket. 

A sort rögtön a rendkívüli tehetségű, széles körben a mai napig mégsem eléggé ismert Gedő Ilka (1921-1985) fantasztikus alkotásai kezdik. A csodálatos színekkel megfestett képek egyszerre absztraktak és mégsem, a művész női énjének minden rezdülését érezni bennük. Őt követik két igazi sztárfestőnőnk: Anna Margit és Ország Lili képei, melyek most sem hagyják cserben nézőjüket. A képek után Schaár Erzsébet bronzból és rézből készült, szinte meditatív alkotásain pihenhet meg a szemük és a lelkük. A kiállítás központi helyét ezúttal Kövesházi Kalmár Elza apró szobrai foglalják el. A rendkívüli tehetségű, annak idején állami díjjal is kitüntetett, 1956-ban elhunyt művésznő alkotásait nézve szinte hihetetlen, hogy volt idő, mikor cipészként kellett dolgoznia ahhoz, hogy megélhessen.

A kiállítás második része is kiemelkedő tehetségű, 20. századi művészekkel folytatódik. Többek mellett olyan alkotók szerepelnek itt, mint Lesznai Anna, Kemény Judit, Korb Erzsébet, Törzs Éva, Ferenczy Noémi vagy Dömötör Gizella. Önarcképek, életképek, női szerepek és nők által megélt élethelyzetek, s maga a világ, ahogy azt a nők látják és láttatják. S mennyiben tér el ez a világ a férfiakétól (ha eltér egyáltalán), illetve vajon egyértelműen felismerhető-e, hogy a művek női kezek munkái? Gondolkodjanak el erről Önök is a Bibliamúzeum legújabb tárlatán!

„Mint liliom a tövisek közt” – Válogatás a 20. századi magyar női képzőművészek munkáiból
Bibliamúzeum, Budapest
2019. április 6-ig