Michel Bouvet világhírű grafikusművész kiállítása a Pécsi Galériában
Pécsi Galéria

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője. 25 évvel ezelőtti első pécsi bemutatkozása után most több mint 60 kulturális plakáttal, valamint vázlattal tért vissza a Pécsi Galériába.

Nem csak Párizs! címmel április közepe óta látogatható Michel Bouvet világhírű grafikusművész kiállítása a Pécsi Galériában. A művész egyéni kiállításaival már a világ 80 országában, többek között Amerikában, Kínában, Japánban, Iránban, Kambodzsában és Európa számos országában találkozhattak az érdeklődők. Magyarországon, jelesül Pécsett is kiállított már 25 évvel ezelőtt, akkor Pinczehelyi Sándor, a Pécsi Galéria egykori igazgatója hívta meg őt a városba. A mostani tárlat az azóta elmúlt negyedszázad áttekintésére vállalkozik.

Bouvet világszinten is a plakátművészet kiemelkedő alakja, a Nemzetközi Grafikai Szövetség tagja, számos nemzetközi grafikai biennálé díjazottja, grafikai kiállítások gyakori zsűritagja. Fő profilja a színházplakátok, valamint fesztiválok és kiállítások arculatának tervezése. Egyéni grafikai stílusa jól felismerhetővé és megkülönböztethetővé teszi munkáit. Bouvet a méltán híres lengyel plakátiskolát követi, ahol a központi motívumoknak és a szimbolikus üzenethordozásnak kiemelt szerepe van. Munkáira egyszerű vonalvezetés jellemző. A mondanivaló koncentráltsága, az üzenetet a legtisztábban hordozó képi világ szimbiózisa teszi Bouvet-t a világ egyik legismertebb és legkeresettebb kulturális plakáttervezőjévé.

A művész negyedszázad elteltével most több mint 60 párizsi és más, franciaországi városokban megjelent kulturális plakáttal, valamint a megvalósult munkákhoz készült vázlatokkal tért vissza Pécsre. A kiállítás kurátora Fekete Vali. Külön érdekessége a kiállításnak az Arle-i Nemzetközi Fotófesztiválhoz tervezett egyedi arculat, valamint a képernyőkön látható tipográfiai útinaplója, amelyen keresztül egy-egy országot a közterületeken látható betűképei alapján is felfedezhetünk.

Nem csak Párizs! Michel Bouvet grafikusművész kiállítása
Pécsi Galéria
2018. május 20-ig