Több száz éves relikviákkal, a kádár mesterség emlékeivel és számtalan, a Dreher Sörgyár történetéhez köthető érdekességgel vár mindenkit a megújult Dreher Sörmúzeum Kőbányán. Az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteményével rendelkező múzeum a kiállításon túl sörkóstolóval is kedveskedik felnőtt korú vendégeinek.

Milyen alapanyagokból készül a sör? Milyen sörivási szokások léteznek? Hogyan készült a sör régen, és hogyan készül most? Hogyan lett id. Dreher Antalból a világszerte ismert „Sörkirály”? A Turisztikai Világnap (szeptember 23.) alkalmából újranyitott Dreher Sörmúzeumban megtalálható szinte minden, amit a sörről és a Dreher Sörgyárakról tudni érdemes.

A Kőbányai Sörgyár 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján alapította a Söripari Emléktárat, amelyet 40 éves jubileuma alkalmából újítottak fel, ezúttal egy muzeológus szakember segítségével. Az országban egyedülálló szakgyűjtemény új kiállítása digitális és interaktív tartalmakkal, tárlatvezetéssel, valamint a söripar és a Dreher Sörgyárak egyedi és pótolhatatlan történeti emlékeivel várja az érdeklődőket. A múzeum műtárgyai között szerepelnek műszaki és gyártási eszközök, makettek, zászlók, plakátok, fényképek, mozgófilmek, illetve képzőművészeti alkotások is. Az új tárlatról persze igazi kuriózumok sem hiányoznak, így például megtekinthető az ország legelső dobozos söre és olyan több száz éves relikviák, mint a Pesti Magyar Serfőző Céh emlékei, a gyárról készült korabeli látványos makettasztal vagy az egykori malátagyár míves tűzharangja.

A látogatókat több ponton QR-kódok hívják a virtuális térbe, hogy részletesebben is megismerhessék egy-egy tárgy történetét. A program sörkóstolóval zárul, amely során csapolt Dreher-termékek közül választhatnak a nagykorú résztvevők.

A Sörmúzeum a járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 15 fős csoportokban látogatható, oktatási csoportoknak a látogatás ingyenes. A részvétel azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a következő linkre kattintva tehetnek meg: https://www.dreherzrt.hu/sorutazas/jelentkezes-muzeum-latogatasra/

Képek forrása: Dreher Sörmúzeum

Dreher Sörmúzeum, Budapest, X. kerület