Flaka Haliti: Its Urgency Got Lost in Reverse (While Being in Constant Delay), 2017/ Sürgőssége elveszett a hátrálásban (miközben állandó késésben volt), 2017

Lehetséges-e párbeszéd Kelet- és Nyugat-Európa vagy a kapitalizmus és szocializmus között? Hogyan lehet az elmúlt fél évszázad konfliktusokkal, változásokkal teli történelmét feldolgozni? Mi lehet a művészet szerepe, feladata mindebben? A Telekom művészeti gyűjteményéből rendezett Egyensúlyban című tárlat a fenti kérdések mentén a művészet közvetítő erejével törekszik a megértés és az egyensúly megtalálására.

A vállalati művészeti gyűjtemények építése egyre elterjedtebb gyakorlat, de a Deutsche Telekom tevékenységét különlegessé teszi, hogy gyűjtőköre a közép-kelet-európai régió kortárs művészete. Szerb, horvát, cseh, lengyel, román stb. művészek munkáinak vásárlásával a nemzetközi művészeti szcénában kevéssé ismert országokra és művészekre biztosít így rálátást. A cél a régió sajátos történelmét és kihívásait tükröző művek bemutatása, a kirajzolódó képben világosan láttatva az egyes területek egyéni vonásait, mind pedig a kollektív élményeket, azonos történelmi hátteret. 

Ludwig Múzeumban mintegy hatvan mű kerül bemutatásra a Telekom gyűjteményéből. A művek a hatalom és politika társadalmi hatásaira mutatnak rá, mint a szocialista múlttal való szembenézés és a demokráciába való átmenet nehézségei, a családon belüli erőszak és az etnikai konfliktusok problémái.

Danica Dakic, Isola Bella, 2007-2008, videostill, © Danica Dakic, VG Bild-Kunst Bonn

A gyűjtemény és a kiállítás fő törekvése a társadalmi párbeszéd kezdeményezése; a műalkotások ennek megfelelően tabutémákat feszegetnek. Hangsúlyos a szocialista diktatúra időszakát feldolgozó művek jelenléte, amelyek a hivatalos ideológiát az önkényuralom rendszerében megélt valósággal ütköztetik, felejtés helyett feldolgozásra törekedve.

Nők és kisebbségek elleni erőszakra hívják fel a figyelmet különböző művészeti projektek: a ’90-es évek délszláv háborúja alatt női menedékhelyek számára készült plakátok, vagy a bevándorlók helyzetéről nyilvános vitát indító köztéri sorozat képei Zágrábban.

Keeping The Balance / Egyensúlyban
Művek az Art Collection Telekom Gyűjteményből
Ludwig Múzeum, Budapest
2020. november 22-ig

Képek forrása: Ludwig Múzeum