A régészet szerelmeseit várja a Magyar Nemzeti Múzeum Kincset Érő Közösség című időszaki kiállítása. A múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményeit bemutató kiállításon több mint 400 tárgyat láthat a közönség, ezek legtöbbjét korábban még sehol sem állították ki. A számos történelmi korból származó lelet közül a legkisebb tárgy alig egy négyzetcentiméter, a legnagyobb (egy római mérföldkő) pedig több mint 70 kilogrammot nyom. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja, de a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programja 2017-ben azzal a céllal indult, hogy a terepi és a tudományos munkába bevonja a régészet iránt érdeklődőket. Alapítását Vida István régész, a múzeum Éremtárának munkatársa kezdeményezte. Az indulás óta mára már több mint 300 aktív önkéntes tagja van a programnak, amelynek résztvevői az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül. A közösségi régészeti program legnépszerűbb része természetesen a kincskeresés, a „fémkeresőzés”, amelyre itt törvényes lehetőség nyílik. Ahogy azt a kiállítás bejáratánál vetített kisfilmből megtudhatjuk, vannak, akik azért csatlakoztak a programhoz, mert gyermekkoruk óta elkötelezettek a régészet iránt, mások a múltjuk iránt érdeklődnek, és tudásukat a terepi kutatások során szeretnék bővíteni és kamatoztatni.

A Kincset Érő Közösség című kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné bemutatni a Közösségi Régészeti Program eredményeit, egy rendkívül gazdag leletegyüttest, másrészt a kiállítás egyfajta főhajtás az önkéntesek előtt. Köszönetnyilvánítás a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkáért. A program önkéntesei csak tavaly több mint 1600 munkaórát dolgoztak különböző feltárásoknál. Fontos megjegyezni, hogy munkájuk a leletek feldolgozásában, leltározásában is óriási segítséget jelent.

A kiállításon látható több mint 400 tárgy az őskortól a 18. századig kalauzolja az érdeklődőket, amelyek közt Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, gyűrűk, edények, gyöngyök, karkötők, kelta emlékek, lándzsavégek, Zsigmond és IV. Béla király idejéből származó érmék, illetve 16. századi páncél és puskagolyó is megtalálható.

Képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum


Magyar Nemzeti Múzeum, Pulszky-terem,
Budapest
2022. szeptember 4-ig