Emlékezzünk Nagy Magyarországról – Pesti Hírlap színes térképmelléklete

„Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig, mindig gondoljunk reá” – E gondolatot olvashatjuk Juhász Gyula Trianon című versében, amely a „Trianon 100 emlékkiállítás Debrecen” virtuális tárlat főcíme és vezérgondolata is egyben. A Déri Múzeum első ilyen jellegű kiállítása különleges módon emlékezik meg a békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról.

A tárlat érdekessége, hogy csak a virtuális térben létezik, aminek különleges kiállítóterét egy program segítségével alakítottak ki a múzeum munkatársai: Korompai Balázs, Ősz Attila és Váradi Katalin. A program a szabad barangolás mellett lehetőséget ad vezetett útvonal bejárására is. Főként Trianon debreceni vonatkozása áll a középpontban, természetesen országos kitekintéssel. A tárlatban három egység különül el: az első a gazdasági, társadalmi kulturális veszteségekről szól, a következő rész Debrecen két világháború közötti sorsába nyújt betekintést, míg az utolsó egység a Magyar Fájdalom Szobrának történetét mutatja be felállításától napjainkig. Térképek, archív fényképek és részletes információk is segítik a látogatók témában való elmélyedését. Mindemellett versek és interaktív elemek színesítik a kiállítást.

A Magyar Fájdalom Szobrának avatási ünnepsége Habsburg József főherceggel

A tárlatot, mely az Együtt vagyunk Debrecen! kezdeményezés keretén belül „nyílt meg” június 4-én, a Déri téren felfestett sárga körök egyikében lévő QR-kód leolvasásával, illetve az online térben az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg az érdeklődők:
https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/953759/trianon-100-eml%C3%A9kki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s-debrecen?fbclid=IwAR1Y6rfwXZX4XrssMf7i0O3k_F2oF323Ygw2s3DMa3oxRI-zXTbPQDLSKEw