Múlt hét szombattól újra látogatható az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára, június 23-tól pedig olvasóik és kutatóik előtt is nyitva állnak kapui. A könyvtárban többek közt olyan ritkaságok várják az érdeklődőket, mint Magyarország legrégebbi glóbuszpárja (vagyis egy 1648 körüli földgömb és egy 1630 környékén készült éggömb), egy 19. századi növényhatározó, valamint számos izgalmas, csodálatos kidolgozású remekmű a teológiától a történelmen át a fizikáig.

A könyvtár 70 ősnyomtatványt (a 15. században nyomtatott kötetet) és csaknem 400 antikvát (a 16. században kiadott művet) tudhat magáénak, amelyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon. Igazi kuriózum például David Dietrich Flora universalis című műve. A negyvenhét kötetes növényhatározó a 19. században ismert növényvilágot mutatja be gyönyörű, kézzel színezett acélmetszeteken.

Történelmi érdekesség, hogy a nagyterem 15 méter magasan lévő tetőszerkezetét a második világháborúban egy német repülő beszakította, de a kazettás mennyezetet tökéletesen illúziókeltő módon helyreállították. A terem bútorzatát a Bakony fáiból készítették, egyedül a legsötétebb fát, a paliszandert szerezték be külföldről. Legkülönlegesebb darabja az az intarziás szekrényajtó, amely 96 különböző fából készült.

A bibliotéka szeptember 30-ig, keddtől vasárnapig várja a látogatókat 9 és 17 óra között. A könyvtárba betérő szakszerű idegenvezetés segítségével – óránkénti turnusokban –  ismerkedhet meg a ciszterci gyűjtemény és a rend történetével.