Kép forrása: szentendrei Skanzen

Bár az elmúlt hónapok a virtuális kiállításokról szóltak, nyárra több fővárosi és vidéki múzeum kapuja és kertje is kinyílik, hogy izgalmas, egész napos programokra invitálja a gyerekeket. A többnapos, sőt sokszor egész hetes táborokban többek közt különféle kézműves foglalkozásokkal, kincskereséssel, kirándulásokkal és játékkal várják a kisiskolásokat.

Rögtön az első a vidéki múzeumok sorában a pécsi Janus Pannonius Múzeum, akik július 6-10. között várják a gyerekeket a Múzeumi „Mesterkedő” című napközis táborukba, a Várostörténeti Múzeumba (Tímárház, Pécs, Felsőmalom u. 9.). A programok közt lesz kincskeresés, sok-sok játék, valamint városi és terepi kirándulás is. A gyerekek választ kapnak arra is, hogy milyen érdekes mesterségeket űztek valaha Pécsett, és egy különleges szerepjátéknak köszönhetően ki is próbálhatják azokat. Mindezeken túl a tábor résztvevői megismerkedhetnek a titokzatos Tímárház zegzugaival, és az ott látható, a város múltját megidéző kiállításokkal. A mesterségeknek megfelelően, külső helyszínek meglátogatása is a program része, így például a hőerőműbe, a Zsolnay-negyedbe, a kesztyűmanufaktúrába, Pécsbányára és a Mecsekbe is szerveznek kirándulásokat az öt nap során. További információ: https://www.jpm.hu/programok/muzeumi-mesterkedo

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum RégÉszHét című napközis tábora is sok érdekességgel várja a gyerekeket.  A hét során a résztvevők megismerkedhetnek a régészek szakmájának fortélyaival, kirándulhatnak elhagyott kolostorok romjaihoz, részt vehetek középkori fegyverbemutatón, de akár kipróbálhatják a fémkeresőzést is.  A tábor időpontja: 2020. július 20 – július 24. További információ: https://www.ldm.hu/hu/programok/regeszhet-2020-07-20

Akiket pedig a régészet helyett a falusi világ és a kézműveskedés érdekel jobban, azokat a múzeum falusi tematikájú tábora várja, ahol lehet majd kecskekörmöt keresni a Balaton partján, kirándulni ősi borospincékhez, felfedezni a Bakonyi Házat, vagy menő pénztárcát készíteni üdítősdobozból. A falusias tematikájú tábor turnusainak időpontjai: 2020. július 27 – július 31., 2020. augusztus 3 – augusztus 7. és 2020. augusztus 10 – 14. Bővebb információ a táborokról: https://www.ldm.hu/hu/programok/fedezd-fel-eld-at-keszitsd-el-2020-07-27.

Budapesten több más múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum is izgalmas programokkal készül a nyárra. Nyári táborában részt vevő gyerekek olyan ritka régészeti és történeti tárgyak titkait fedik fel, mint a bársonyházi szakóca, a beregszászi süvegcsúcs, a koronázási palást vagy a margitszigeti korona. A táborozókkal foglalkozó múzeumpedagógusok nemcsak egy-egy tárgy, hanem a hozzájuk kapcsolódó egész korszak komplex megismertetését tervezik. Minden héten más korszak (amely a Kerettantervben is megjelenik) kerül górcső alá, s a diákok a témakörökön (őskor, római kor, honfoglalás-Árpád-kor, lovagkor-Mátyás király kora, török kor) belül olyan izgalmas területeket boncolgatnak, mint az étkezés, a divat, a fegyverek, az ékszerek és a hitvilág. A megszerzett ismeretek elmélyítését mindig alkotómunka is segíti. A 7-12 éves korosztálynak szóló nyári tábor programját évek óta olyan múzeumpedagógusként dolgozó történész és művészettörténészek alkották meg, akik minden nap 9 és 16 óra között változatos programokkal készülnek, amelyeket izgalmas tárgymásolatok, fegyverek tesznek még színesebbé.

Minden nap a múzeum megfelelő kiállítási tárgyainak és azok összefüggéseinek, történeti, kulturális közegének megismerésével kezdődik, majd délután az ismeret elmélyítése következik kreatív alkotás által. Így például a résztvevők a bronzkori harcok megismerése után számháborúznak a Múzeumkertben, a honfoglalók felszerelésének vizsgálatát követően fémveretes nemez tarsolyt készítenek, vagy Hunyadi Mátyás könyvtárának és corvináinak felfedezése után megtanulnak szakszerűen lúdtollal írni. Ezáltal a gyerekek minden nap egy-egy újabb alkotással és sok-sok élménnyel térhetnek haza.

Turnusok:
2020. június 29. – július 03. Őskor – Őskortól a vassárkányokig
2020. július 06. – július 10. Seuso és Pannonia. A római kor a Kárpát-medencében
2020. július 13 – július 17. Honfoglalás és Árpád-kor
2020. július 20. – július 24. Lovagok és királylányok. A középkor Magyarországon
2020. július 27. – július 31. A szultán és a császár birodalmában
 Bővebb információért keresse fel a Nemzeti Múzeum honlapját!

A szentendrei Skanzen június 29. és augusztus 28. között várja a 6-12 éves gyerekeket Heted7 Táboraiba, a nyár utolsó hetében pedig alkotó kedvű fiataloknak és felnőtteknek szerveznek fazekastábort. A gyerekek jellegzetes paraszti munkákat próbálhatnak ki, kézműves tevékenységekben, mozgásos és dramatikus játékokban vehetnek részt. A múzeum szabad területei, a kertek, rétek, erdő és a patak lehetőséget adnak, hogy kiéljék mozgásigényüket, míg a nagy csűrök, pajták és házak esős és meleg időben is jó szórakozást kínálnak. A vállalkozó kedvűek a formázástól a díszítésig ismerkedhetnek meg a fazekasság technikájával, így hozva közelebb az érdeklődőkhöz a magyar népi fazekasság világát. További információ: http://www.skanzen.hu/hu/tanulas/taborok/heted7-tabor-2020

Változatos tematikájú napközis táborokkal készül a kalocsai Viski Károly Múzeum is. Kézműves táborukban a múzeum és tagintézményeinek megismerése mellett az intézmény biztosítja a napi háromszori étkezést, kézműves foglalkozásokat: ásványkészítés, gyertyamártás, hímzés, nemezelés, szoborkészítés, de számtalan társas- és kültéri játék is várja a tábor résztvevőit. A programra 6-12 éves gyermekek jelentkezését várják.

Szöszmötölő című programjukon szintén biztosított a napi háromszori étkezés, emellett itt is egynapos kirándulásokkal, különböző foglalkozásokkal: festés, varrás, poncolás, csörgőlabda-készítés, agyagozás, valamint társas- és kültéri játékokkal várják az érdeklődő 7-12 éves gyerekeket. A tábor ideje: 2020. július.7-31. Jelentkezési határidő: 2020. június.20. A múzeum festészeti alkotóműhellyel is készül. Ennek időpontja: 2020. augusztus 3-7. További információa múzeum táborairól: https://www.viskikarolymuzeum.hu/nyari-taborok-2020/programok-2020/nyari-taborok-2020

Rovatunkban időről időre hírt fogunk adni más vidéki és fővárosi múzeum nyári táborairól is, de érdemes honlapunk „Kiállítások” fülén  (https://artkalauz.hu/kiallitasok/?) a kedvenc múzeumokra is rendszeresen rákattintaniuk, mert oda is mindig fel fogjuk tenni az adott intézet nyári táborával/aival kapcsolatos legfrissebb információkat.