A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében immár évek óta folyamatosan újulnak meg valaha szebb napokat is látott kastélyaink és váraink. A program célja nemcsak az, hogy nagy múltú épületeink ismét régi szépségükben tündököljenek, hanem, hogy új funkciókkal is gazdagodva, a mai kor igényeit kiszolgáló turisztikai és kulturális feladatokat is betöltsenek. Az Európai Uniós és hazai támogatásokból megvalósuló műemlékmentő projektektől természetesen a szakemberek a várak és kastélyok környezetében lévő települések gazdaságának fellendülését is várják. A program keretében nyerte vissza régi fényét a tatai Esterházy-kastély és a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya is. Mindkettőt idén vehették először birtokba a látogatók.

A tatai Esterházy-kastély

Több évig tartó rekonstrukció után idén májusban adták át a felújított tatai Esterházy-kastélyt, amely nemcsak egy kívül-belül megszépült épülettel, hanem új kiállításokkal is várja az Öreg-tó partjára érkezőket. Az Esterházy család fraknói grófi ágának valaha szebb napokat is megélt kastélya régóta készült már arra, hogy ismét büszkén mutassa meg mindenkinek kincseit. Egykor családi mulatságok, vadászatok és operaestek helyszíne volt a barokk stílusban 1765 és 1780 között épült kastély, de nem egyszer vidéki nyugalomra vágyó főúri és királyi vendégek is megszálltak falai közt, sőt 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró, úgynevezett „schönbrunni béke” aláírására is itt, a keleti toronyszobában került sor. Az újranyitott kastélyban a grófi család nyomában járhatunk, a jelenlegi berendezés az ő egykori környezetüket idézi fel. A teljeskörűen restaurált termeket járva számos olyan festmény is látható, amely egykor valóban itt függött, s amelyek az elmúlt évek gondos kutatómunkájának eredményeként kerültek elő a világ különböző pontjairól, de a ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából is számos, innen származó műtárgy került be az állandó kiállításba. Mindezeket kiegészítve, a kastély udvarán a Régi képek – új távlatok című időszaki tárlat is megtekinthető, amely archív fotókon keresztül enged bepillantást a kastély egykori történetébe.

A fertődi Esterházy-kastély

A tatai után a fertődi Esterházy-kastély (korábban középiskolaként működő) felújított nyugati szárnyát is átadták idén, így hazánk legnagyobb barokk-rokokó kastélya júliustól már ezzel az új épületrésszel kiegészülve várja látogatóit. Az egykor „magyar Versailles”-nak, vagy Goethe révén „Esterházy-tündérbirodalom”-nak is nevezett épületegyüttes mai formáját Esterházy (Fényes) Miklós hercegnek köszönheti, aki a 18. század második felében Esterházy József egykori vadászkastélyát építette át főúri pompájú kastéllyá. Az épületegyüttes sokszor volt különleges események helyszíne, 1773-ban még Mária Terézia is hallgatott itt Haydn-operát, hisz a zeneszerző évekig állt Esterházy Miklós szolgálatában. Egykor a kastély nyugati szárnyában sorakoztak a család rokonainak lakosztályai, de itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, illetve itt volt a több mint háromszáz műalkotásnak otthont adó képtár is. A felújított épületrész most sem szűkölködik látnivalókban, hisz a szárny, eredeti funkciójához hűen, három új kiállítással (Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi és Incze Mózes közös tárlata) várja az Esterházyak mesevilágába érkezőket.

Képek forrása: tataikastely.hu, eszterhaza.hu